Svađali se pred Vučićem: Show izveli Dodik i Džaferović

Autor  Maj 09, 2019

U Albaniji se održava samit Procesa Brdo - Brijuni, hrvatsko-slovenske inicijative, osmišljene kako bi se ubrzalo približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a na marginama ovog događaja, kratko su razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Kamere su zabilježile raspravu Dodika i Džaferovića o formiranju vlasti na državnom nivou te sporenja u vezi s Godišnjim nacionalnim programom za NATO, dok se srbijanski predsjednik želio informisati u vezi s napretkom u pregovorima.

Sve su to zabilježile kamere N1. Na snimku se ne čuje najjasnije šta govore, ali u jednom trenutku Dodik kaže: "Sve smo se dogovorili, bukvalno... oni traže unaprijed da završimo oko NATO-a...", pokazujući na Džaferovića.

U tom trenutku, kako se može čuti, Džaferović objašnjava da se mora naći način da se ispoštuju zakoni u kontekstu usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana. Objašnjava i kako to ne znači automatski članstvo u NATO-u. U tom trenutku Dodik sliježe ramenima i govori: "Znači pridruživanje NATO-u..." Zatim Džaferović ponovo objašnjava, a Dodik insistira: "Aktiviranje MAP-a je pridruživanje NATO-u".

-Pregovaramo naravno, ali ako nije važno šta ja mislim... - govori Dodik, dok mu Džaferović replicira: "Razgovaramo, naravno, važno je šta misliš..."

Atrakcija / Faktor