Novi smjer u Sisku - tehničar za videoigre! Istaknuto

Autor  Maj 12, 2019

Nova generacija osmaša uskoro će odlučivati o upisu u srednju školu. Prva u Hrvatskoj, Tehnička škola u Sisku ponudit će novi, dugoočekivani smjer - tehničar za videoigre. To je korak više u projektu pretvaranja Sisačko-moslavačke županije u središte industrije videoigara u Hrvatskoj, objavio je HRT.

Prvi razred tehničara za videoigre u Hrvatskoj, njih 24, školovat će se od rujna u toj školi, čiji nam ravnatelj Davor Malović objašnjava kako bi učenici trebali moći samostalno napraviti video igricu - sa svim ostalim što to podrazumijeva. Neki su ga ravnatelji, kaže, već zvali da im proslijedi program kako bi vidjeli o čemu se radi.

Program su pomogli napisati stručnjaci koji iz prve ruke znaju što industriji videoigara treba. Cilj je, kaže Zvonimir Mikšić, stručnjak za edukaciju, paralelno s propisanim općeobrazovnim programom ubaciti što više praktičnih znanja koje će školarci po završetku srednje škole moći odmah iskoristiti kao budući zaposlenici. To uključuje pisanje, marketing i ekonomiju, zapravo sve ono što obuhvaća gaming industrija. Učiti će i kako se probiti na tržištu i kako prodati svoju video igru.

O takvom školskom programu mogli su samo sanjati mladi poduzetnici, autori videoigara koji su se educirali preko Sisačke razvojne agencije, a prostor za rad dobili su u poduzetničkom inkubatoru u Novskoj.

Velika je ovo prilika za nove generacije, ističu. Jurica Mišković, vlasnik obrta za razvoj videoigara, upozorava kako je riječ o ozbiljnom poslu u kojemu se može zaraditi novac - i u malim i velikim projektima.

Podaci pokazuju da u Hrvatskoj industrija videoigara zarađuje 400 milijuna kuna godišnje i neprestano raste, pa su u Sisačko-moslavačkoj županiji odlučili postati središtem te industrije u zemlji.

-Ja sam dovoljno hrabar da mogu reći da ćemo imati više game developera zaposlenih u našoj županiji nego što sad imaju najveće tvrtke, rafinerija, petrokemija! - poručuje Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.

Najprije su educirali najmlađe - u vrtić je uveden besplatan program ranog učenja engleskog jezika, a tabletima se odgovorno koriste. Novi srednjoškolski program tehničara za videoigre zaokružuje projekt i nudi županiji, uvjereni su, novu perspektivu u svijetu koji mladi već dobro poznaju.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31