RS se jača u Sarajevu: Otvaraju biro vlade RS u glavnom gradu

Autor  Jun 06, 2019

Kantonalni odbor SNSD Sarajevo, u okviru priprema za 6. Sabor SNSD, za predsjednika Saveza jednoglasno je predložio Milorada Dodika, te, radi ostanka i opstanka Srba na ovom prostoru, zaključio da je neophodno pokrenuti inicijativu prema organima vlasti Republike Srpske za formiranje biroa Vlade Republike Srpske u Sarajevu.

Na sjednici Kantonalnog odbora raspravljano je i o položaju Srba u Kantonu Sarajevo, te je u kontekstu ocjena nekih zvaničnika SDA o “diskriminišućem odnosu vlasti Republike Srpske prema Bošnjacima” postavljeno pitanje da li su se ti pojedinci i organi vlasti u Federaciji BiH (FBiH) i Kantonu Sarajevo ikada zapitali u kakvom su položaju Srbi u ovom entitetu, navodi se u saopštenju ovog odbora, javlja Srna.

Konstatovano je da je, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u Federaciji BiH na sceni perfidna politika etničkog čišćenja Srba, što potvrđuju zvanični podaci da je danas u FBiH, od 600.000 Srba iz 1991. godine, svega oko 50.000, a u Sarajevu od 160.000 danas živi manje od 10.000.

S tim u vezi Kantonalni odbor postavio je pitanje da li su se te “vrle demokrate” i “borci za ljudska i građanska prava” upitali zašto je u Sarajevu broj Srba na nivou nacionalne manjine, zašto je njihova zastupljenost u lokalnim, kantonalnim i federalnim vlastima i zaposlenost u javnim preduzećima i ustanovama svega jedan odsto.
– Šta je sa njihovim pravom na obrazovanje na maternjem jeziku, zapošljavanje, šta je sa njihovom imovinom i imovinom Srpske pravoslavne crkve? Ko danas u FBiH predstavlja Srbe i u ime čijih i kojih političkih ciljeva? – pitaju u Kantonalnom odboru SNSD.

Tražeći odgovor na ovo pitanje Kantonalni odbor ocjenjuje da je srpska zajednica u Sarajevu najugroženija etnička zajednica na prostoru bivše Jugoslavije, što je u prvom redu posljedica sistemske opstrukcije i političke diskriminacije organa vlasti FBiH i Kantona.

Polazeći od ovih ocjena, a radi ostanka i opstanka Srba na ovom prostoru Kantonalni odbor SNSD Sarajevo je zaključio da je neophodno pokrenuti inicijativu prema organima vlasti Republike Srpske za formiranje biroa Vlade Republike Srpske u Sarajevu kao jedinog institucionalnog oblika zaštite i pomoći Srbima u ovom gradu u kome su do 1992. godine bili važan faktor njegovog razvoja i afirmacije.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30