USA ambsada: Mostar treba vladu koja će se baviti bitnim pitanjima

Autor  Jun 14, 2019

Američka ambasada u BiH reagovala je na aktuelni problem sa smećem u gradu Mostaru na svom zvaničnom Twitter profilu. Kako su naveli, građani Mostara trebaju vlast i izbore.

Naime, na zvaničnom Twitter profilu je objavljena fotografija smeća nakupljenog u i okolo kontejnera na ulici u Mostaru.

Uz fotografiju je objavljena i poruka u kojoj se navodi:

"Smeće na ulicama Mostara na prevelikoj vrućini. Zabrinjavajući izvještaji o toksičnom otpadu u vodi. Građani Mostara trebaju funkcionalnu vladu koja će se pozabaviti kritičnim pitanjima i ostalim stvarima. Građani Mostara trebaju izbore", navedeno je.

Inače, grupa stanovnika Mostara okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče", koja već četvrti dan drži u blokadi gradsko odlagalište otpada "Uborak", u četvrtak se obratila Gradskoj upravi, gradonačelniku i nadležnim službama, te zatražila hitno rješavanje stanja na toj deponiji.

Naglasili su kako je deponija Uborak namijenjena za komunalni, kruti otpad, ali da se na nju dugo vremena dovozio i odlagao animalni, bolnički, medicinski te drugi otpad sumnjivog karaktera.

Ustvrdili su i kako stanovnici sjevernih naselja Mostara radi zagađenja zraka, vode i zemljišta sve više obolijevaju od kancerogenih oboljenja, kao i stanovnici šireg gradskog područja.

Radi svega navedenog, zatražili su promptno zaustavljanje daljeg dovoza smeća i kancerogenog mulja sa pročistača te da se hitno urade relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati prezentiraju javnosti.

Zatražili su ugradnju pročistača za procjedne vode te sanaciju cjelokupnog područja deponije, njeno zatvaranje i izmještanje u što kraćem roku.

Jedan od zahtjeva je i ostavka direktora deponije Abdurahmana Bećirovića zbog, kako su naveli, dosadašnjih propusta koje je uradio vezano za odlaganje dehidriranog otpada sa kolektora otpadnih voda.

"Potrebno je izaći sa rokovima prema javnosti, a do tada se neće dopustiti istovar otpada bilo kakve vrste", poručili su iz Inicijativnog odbora građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Od nadležnih, kako su istakli, očekuju odgovor i izjašnjavanje o navedenim zahtjevima do petka, 14. juna, do kraja radnog dana te napominju kako im se do sada niko od nadležnih nije obratio.

"U protivnom, mirni protesti se nastavljaju i svu odgovornost za potencijalnu epidemiju zaraznih bolesti radi gomilanja komunalnog otpada na ulicama Mostara snosite vi, kao isključivi nadležni za rješavanje ove situacije", poručili su iz Inicijative.

Atrakcija / N1

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30