Čije su dvije SDP ruke za SDA u TK Istaknuto

Autor  Jun 15, 2019

SDA-ovom bloku nedostaju samo dvije ruke, koje će najvjerovatnije pronaći među nezadovoljnim članovima skupštinskog Kluba SDP-a, objavila je FTV.

I nakon skoro devet mjeseci od izbora u Tuzlanskom kantonu još nije formirana nova vlast. Višemjesečni pokušaji SDP-a da formira vlast građanskih stranaka bili su bez uspjeha. SDA, koja je odmah iza SDP-a po broju skupštinskih mandata, preuzela je incijativu za formiranje vlasti. I dok političari prave različite kombinacije i prekomjerno naplaćuju svoju nerad, građani i obespravljeni radnici sve teže žive i jedva sastavljaju kraj s krajem.


Zumreta Mehikić i Refija Bosankić su bivše radnice banovićkog “Borca” koje svake sedmice traže pravdu ispred pravosudnih institucija Tuzlanskog kantona. Uništena im je fabrika i ostavljene su na ulici. Aktuelna vlast ne želi da izdvoji novac za njihovo zdravstveno osiguranje i omogući da se penzionišu.

- Deset godina ovako čekamo, nas niko nije nikada pitao od čega mi živimo. Ovo je, nažalost, na ovakvom vremenu u 21. vijeku da narod nema struje, da se u mraku živi, to je sramota - priča Zumreta.

- Preživljavam od naroda, što mi narod daje. Da mi nije naroda ne bih imala šta jesti - kaže Refija.

Za njhovu zdravstvenu zaštitu Vlada Tuzlanskog kantona nema novca u kantonalnom budžetu, ali ima 40.000 maraka za nabavku novog službenog vozila Skupštini Tuzlanskog kantona, koja nakon izbora, praktično, ništa i ne radi.

- Za pet radnica Borca da bi otišle u penziju treba iz budžeta kantona izdvojiti 22.000 KM - ističe predsjednik sindikata Solidarnosti TK-a Sakib Kopić.

Zatražili smo komentar predsjednika Skupštine Senada Alića, ali se on na naše telefonske pozive nije javljao. Sjednica Skupštine nema, nerad zastupnika je enormno plaćen, a kada će biti formirana nova vlast niko ne zna. Sve je na čekanju, konkretni razgovori se mogu očekivati nakon godišnjih odmora i Kongresa u SDP-u kada se očekuje da bi, navodno, dio Kluba SDP-a, nezadovoljan politikom vrha stranke, mogao podržati SDA da formira vlast.

- Pokušavali smo da napravimo vlast, međutim, uvijek su nam podapinjali kuke, šta god krenemo, ne daju nam - navodi predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

- Znate da smo donijeli odluku da ćemo razgovarati sa svim političkim subjektima - ističe predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK-a Bego Gutić.

SDA-ovom bloku nedostaju samo dvije ruke, koje će najvjerovatnije pronaći među nezadovoljnim članovima skupštinskog Kluba SDP-a.

- Nema istinske želje za nekom programskom koalicijom, nego više za kombinacijama. Kombinacije mogu biti različite. Ako je to motiv, onda se gubi svrha postojanja političkih stranaka, ako se samo kombinuje, a ne pruža neki program koji će probuditi nadu kod građana da se ovdje nešto može popraviti - ocjenjuje politički analitičar Vehid Šehić.

A nade građana, poput Zumrete i Refije, da će biti bolje i da će na vlast doći političari kojima su državni iznad privatnih interesa sve je manje.

Izvor: federalna.ba

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30