Čampara: Policijski službenici neće imati problema da ostvare pravo na penziju

Autor  Jun 18, 2019

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH (MUPFBiH) najavili su da bi krajem mjeseca mogli izaći na mirne proteste ukoliko se ne omogući odlazak u penziju onima koji to pravo, kako kažu, čekaju više od godinu dana. Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je za BHRT da je iz Zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) FBiH dobio uvjeravanja da će osobe koje podnesu zahtjev svoje pravo ostvariti u roku od deset dana.

“Radi se o tome da smo donijeli jedan vrlo povoljan zakon za naše policijske službenike, za njihov odlazak u penziju, sa petogodišnjim prosjekom. Prije svega, meni je drago da je taj zakon prošao parlamentarnu proceduru, da je stupio na snagu i da će oni ići u penziju pod povoljnijim uslovima. Juče sam, kada sam vidio ovaj slučaj, zvao direktora Zavoda PIO (Zijad) Krnjića i on mi je rekao da je rješavan samo jedan slučaj, iz Čelića”, rekao je Čampara za BHRT.

On kaže da mu je Krnjić rekao kako je taj slučaj riješen prije deset dana i da trenutno nema drugih zahtjeva policijskih službenika za odlazak u penziju.

“Rečeno mi je da neće biti problema ukoliko se neko prijavi i podnese zahtjev za rješavanje pitanja njegove penzije, da će biti riješen u roku od deset dana. Ja sam rekao da ću ovo javno iznijeti upravo radi naših policijskih službenika koji su dobili rješenja o prestanku radnog odnosa i sada trebaju da idu u penziju. Tako, mi imamo obećanje da tu neće biti apsolutno nikakvih problema”, dodao je Čampara, pozvavši sve one koji posjeduju urednu dokumentaciju da to i učine.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31