Istraga protiv Pandže i Aleševića: Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog nuđenja mita i neovlaštenog snimanja Istaknuto

Autor  Jun 19, 2019

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi, a Alešević i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Nakon što je 21. maja javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, Tužilaštvo BiH je hitno preduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža i Alešević, prenosi Srna.

U ovom predmetu saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH BiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo BiH navodi da nastavlja postupak istrage, i o istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informisana.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u okviru koga će ispitati motive i razloge osoba koji putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizije pravosudnog sistema.

Predmet je formiran nakon što su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa BiH u cjelini, a koji u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa.

Iz ove pravosudne institucije naglašavaju da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom.

Atrakcija

 

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31