BiH će fizički zatvoriti granicu ka Srbiji i Crnoj Gori

Autor  Jul 02, 2019

Vijeće ministara nije usvojilo odluku o privremenom finansiranju, jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija Vjekoslav Bevanda

BiH će fizički zapriječiti lokacije na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, njih 15, preko kojih migranti nelegalno ulaze u BiH, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.


- Mi smo usvojili zaključak kojim se od ministrice odbrane Marine Pendeš traži da pošalje jedan inžinjerijski bataljom Oružanih snaga BiH na granicu naše zemlje kako bi izvršili fizičko zaprečavanje. Ovaj zaključak će biti proslijeđen Predsjedništvu BiH na konačno potvrđivanje i očekujemo da će i Predsjedništvo odbriti upućivanje ovog bataljona i zaprečivanje nelegalnih prelaza - istakao je Zvizdić.

Kamioni trrgovaca iz zemalja Zapadnog Balkana na granicama su izgubili 26 miliona sati, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara, govoreći o necarinskim barijerama između zemalja članica CEFTA sporazuma.

Napomenuo je kako je Vijeće ministara na današnjoj sjednici usvojila Protokol 6 na CEFTA sporazum, čime je ispunila sve svoje obaveze prema ovom sporazumu, prenosi Oslobodjenje.

- Mi poštujemo sve svoje obaveze, za razliku od nekig drugih, poput Kosova, koje je uvelo carine na uvoz roba iz BioH i Srbije. Osim toga, u proteklih godinu dana evidentirano je 11 necarinskih barijera na granici sa Srbijom. U međuvremenu je uklonjeno njih devet, ali zabrinjava što se stalno pojavljuju nove - dodao je Zvizdić.

Vijeće ministara danas nije usvojilo odluku o privremenom finansiranju, jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija Vjekoslav Bevanda. Međutim, to neće ugroziti finansiranje institucija BiH, jer, kako je napomenuo Zvizdić, Ustav BiH propisuje da, u slučaju ne usvajanja budžeta, kao osnova za finansiranje služi budžet iz prethodne godine.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31