Kolinda pisala četvorici Biščana - poslala pismo o migrantima (FOTO) Istaknuto

Autor  Jul 04, 2019

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je grupi mještana bihaćkog naselja Zavalje koji su joj se požalili zbog toga što su migranti iz Bihaća izmješteni na Vučjak, koji se nalazi na području njihove mjesne zajednice.

Kako piše Srpskainfo, pismo Kitarovićeve Bišćanima upućeno je putem Ministarstva spoljnih poslova, potvrdio je Igor Crnadak.

Odgovor hrvatske predsjednice ide na adrese Bišćana Marijana Prše, Marka Veljača, Amre Selimović Perišić i Stipe Prša.

Oni su nakon odluke Gradskog savjeta u Bihaću da migrante izmjeste na Vučjak, u pismu hrvatskoj predsjednici između ostalog naveli da, zbog odluke da se na tom lokalitetu gradi migrantski centar, strahuju za svoju bezbjednost.

Kako se vidi iz pisanog odgovora iz Kancelarije Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica uz zahvalu za informacije u vezi s Vučjakom navela je da ona lično, a i Hrvatska kao država, prate događaje u Bihaću.

– Posebno one koji su vezani za priliv novih migranata, te je svjesna situcije u kojoj se nalaze stanovnici tog područja. Izvještavamo Vas kako smo Vaše pismo proslijedili Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske na pažnju i daljnje postupanje – navodi se u pismu.

Iz ovog dopisa nije vidljivo ni jasno na koji će način hrvatska ministarstva dalje postupati u vezi s apelom koji im je stigao iz pograničnog mjesta BiH, Zavalje, jer je riječ o drugoj državi.

Ali, jasno je da će odluka da migranti i ubuduće budu na Vučjaku sigurno biti novi kamen spoticanja u ionako narušenim odnosima između dvije zemlje, prenosi Srpskainfo.

Iako je Vučjak od hrvatske granice udaljen desetak kilometara, Hrvatska je ranije već izrazila negodovanje zbog izmještanja migranata u blizinu njene granice. Ali, nejasno je zbog čega takvih reakcija nije bilo kada su oni smješteni u prihvatni centar Miral kod Velike Kladuše, koji je mnogo bliži Hrvatskoj, i to udaljen od granice tek nepuna dva kilometra.

Pismo hrvatske predsjednice spominjano je i na prekjučerašnjem sastanku Operativnog štaba za migracije BiH, na kojem su neki od članova Štaba ocijenili da Grabar Kitarović nema razloga za brigu, naročito od mogućih eksplozija na Vučjaku, o čemu su joj pisali mještani Zavalja.

Novi kamen spoticanja - Kitarovićeva poslala pismo BiH, a tema su migranti (Foto: srpskainfo)

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31