Kako građani BiH koriste savremene načine plaćanja

Autor  Jul 07, 2019

Svaki treći građanin BiH platne kartice koristi skoro svaki dan, a broj onih koji na ovaj način plaćaju robu ili usluge u stalnom je porastu, pokazalo je godišnje MasterIndex istraživanje o potrošačkim navikama korisnika bankarskih usluga. Indikatovno je, međutim, što većina građana na ovaj način kupuje hranu i gorivo.

Amir Trokić, akaunt menadžer za BiH u kompaniji Mastercard, kaže da je zanimljiv i podatak da bi gotovo četvrtina ispitanika, njih 23 osto, još češće koristila platne kartice, čak i u malim radnjama, kada bi one bile opremljene kartičnim terminalima, piše Srpskainfo.com.

– Takođe, podaci pokazuju da 73 odsto ispitanika preferira beskontaktna plaćanja, jer je to brži i jednostavniji način plaćanja – rekao je Trokić.

Platnim karticama ispitanici najviše plaćaju hranu, a takvih je 48 odsto, dok je trećina ispitanika odgovorila da karticama plaća na benzinskim pumpama.

U poređenju sa prošlom godinom, zabilježen je porast korištenja platnih kartica prilikom kupovine robe široke potrošnje u supermarketima i malima trgovinama.

Socijalni psiholog Srđan Puhalo kaže da je kartično plaćanje robe koja se svakodnevno troši i koristi trend svuda u svijetu, te da iz toga ne treba isčitavati nikakve negativne poruke.

– To je logično, u cijelom svijetu se karticama najviše plaća ono što se najčešće kupuje. Logično je da je to hrana i gorivo, jer niko ne kupuje svaki dan automobile, veš mašine ili televizore – kaže Puhalo.

Ekonomista Zoran Pavlović, međutim, upozorava na činjenicu da veliki broj građana BiH osnovne životne potrebe, poput hrane ili goriva, plaća kreditnim karticama.

– To ukazuje na siromaštvo, odnosno na to da većina nema prihode dovoljne ni za preživljavanje, pa onda doživlajvaju kao olakšanje, ako, na primjer, životne namirnice koje im trebaju danas, mogu otplatiti na šest ili 10 rata – kaže Pavlović.

Zašto je teže izvaditi novac iz novčanika

Kao što su ranije upozorili i iz nekih udruženja potrošača, građani treba da dobro paze koliko troše kada koriste kartice, te da redovno prate stanje na računu, jer plaćanje karticama stvara privid da se za robu ili uslugu ne daje “pravi” novac.

– Istina je da su kod plaćanja karticama neki ljudi skloni i samozavaravanju i olakom trošenju. Tek kada iz džepa vadi gotov novac, potrošač ima osjećaj da novac nestaje, dok kod plaćanja karticama, pogotovo kod građana koji nemaju uslugu automatskog obavještavanja o troškovima, taj osećaj izostaje – kaže Zoran Pavlović.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31