Džindić smatra da se Glencore povukao iz pregovora Istaknuto

Autor  Jul 08, 2019

Pregovori Pregovori ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i zamjenice premijera FBiH i federalne ministrice finansija Jelke Miličević sa predstavnicima Glencorea, jednog od potencijalnih investitora u Aluminij, nisu urodili plodom. Naprotiv, kako je kazao ministar Džindić, mišljenja je da su se oni povukli iz pregovora.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao da je nakon 48 sati direktnog razgovora između predstavnika Aluminija i Glencorea došlo do promjene Glencoreaovog stajlišta, objavio je N1.

"Tražili smo da danas bude sastanak. Nakon usmene informacije koje je Glencore dao Upravi Aluminija i ponude da sufinansira ili finansira električnu energiju u iznosu od 50 eura po megavat satu, sastanak je krenuo sa tom informacijom i tim ulaznim parametrima. Međutim, Glencore je na samom sastanku iznio da nisu spremni preuzeti sufinansiranje ili finansiranje u iznosu od 50 eura po megavat satu. Čak šta više, po mom mišljenju su problematizirali i ovo pismo koje su sami preko Uprave Aluminija poslali Vladi FBIH. Po mom mišljenju, oni su se povukli iz pregovora i po mom mišljenju krajnje neprofesionalno danas iznijeli svoje stavove, u suštini da se vraćaju korak unazad, a ne korak unaprijed", kazao je Džindić.

Kako je naveo, Vlada FBiH će i da dalje pružati podršku radnicima u omjeru udjela 44 procenta.

"Što se tiče predstavnika malih dioničara, jako im je žao i iznijeli su svoje negodovanje zbog promjene stava Glencorea. Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju razgovore i pregovore sa svim potencijalnim investitorima. Mi smo jutros dobili još jedano pismo namjere od firme Manna World Holding Trust u kojem traže sastanak kod premijera FBiH, dopredsjednice i mene. Tražit ćemo i dalje strateškog partnera", naveo je on.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31