Fazlić: Vučjak neće biti migrantski centar

Autor  Jul 10, 2019

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je danas da kamp Vučjak nije i neće biti migrantski centar, već privremena lokacija, te da nisu sretni zbog građana koji žive u neposrednoj blizini, kao i stanja u ovom kampu.

"Spremni smo da razgovaramo o rješenjima, a to je da migranti ne dolaze u naš grad, da se lokacija za njihov smještaj nađe negdje u BiH ili van urbanog područja grada, uz finansiranje nadležnih stranih i domaćih institucija i uz stroža pravila prema migrantima koji budu u njemu boravili", rekao je Fazlić, javlja Srna.

On je danas informisao komandanta EUFOR-a u BiH general-majora Rajnharda Trišaka o migrantskoj krizi i aktivnostima koje grad Bihać kao lokalna zajednica čini da se ta situacija prevaziđe u iščekivanju konkretnih reagovanja nadležnih institucija, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

Fazlić je najavio da će sa kantonalnim zvaničnicima i predstavnicima Ministarstva bezbjednosti BiH 17. jula prisustvovati sastanku u Briselu na kojem će biti razgovarano o migrantskoj krizi u BiH.

General-major Trišak naglasio je da će, u skladu sa svojom misijom i nadležnostima EUFOR-a u BiH, nakon posjete Bihaću i razgovorima sa svim relevantnim subjektima koji nose teret migrantske krize u Bihaću, informisati nadležne u Sarajevu, ali i Evropskoj komisiji u Briselu.

"Sa gradonačelnikom sam imao otvoren razgovor o ilegalnim migracijama i nakon posjete kampu na Vučjaku imaću jasniju sliku o dešavanjima ovdje i naporima koje vlasti u Bihaću zajedno sa međunarodnim organizacijama čine kako bi ovaj problem bio stavljen pod kontrolu", rekao je Trišak.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30