Odata počast svim nevino stradalim

Autor  Jul 10, 2019

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica danas su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u proteklom ratu u BiH.

Zajedničko odavanje počasti žrtvama obavljeno je povodom obilježavanja 27 godina od stradanja Srba i 24 godine od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice, javlja Srna.

Svjesni velikih ljudskih stradanja u srebreničkoj opštini odbornici su prije 12 godina zaključili da su u ovoj opštini stradali pripadnici bošnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nastradalim Srebreničanima.

Osim odbornika i rukovodstva opštine, današnjoj komemorativnoj sjednici prisustvovali su predstavnici kulturnog i političkog života ove opštine, kao i kancelarija međunarodnih organizacija u Srebrenici i Bratuncu, te vjerski službenici.

Predsjednik Skupštine opštine Nesib Smajić rekao je da se već 12 godina svakog 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje počast svim nevino nastradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu.

"Ne smijemo da zaboravimo nijednu nevino stradalu žrtvu. Na ovaj način im izražavamo počast", istakao je Smajić.

On je pozvao građane Srebrenice, kao i one koji ovih dana dolaze na komemoraciju Bošnjacima koja će 11. jula biti održana u Potočarima i pomen stradalim Srbima ove opštine na Petrovdan, 12. jula, da učine sve da ova dva okupljanja proteknu mirno i dostojanstveno.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se prošlost ne može promijeniti, ali da se moraju stvarati koncepti za budućnost i bolji život djece i generacija koje dolaze.

On je naveo da je to dug prema onima koji su izgubili živote u proteklom ratu, kao i njihovim potomcima.

"Zločini su počinjeni nad svim narodima. Na nama je da čuvamo mir, opominjemo da se oprostiti mora, ali da se zločini ne smiju zaboraviti", naglasio je Grujičić.

On je istakao da svako ko je činio zločine u ime bilo koga treba da odgovara i da je kao načelnik opštine spreman dati doprinos svim institucijama koje na zakonit i pravedan način tragaju za istinom i pravdom.

"Naš zadatak je da stvaramo ambijent u kojem će naši sugrađani imati bolje uslove za život. Posvećen sam tom zadatku. Očekujem podršku domaćih i međunarodnih institucija za ekonomsko jačanje ove opštine jer samo tako možemo stvoriti uslove za trajni mir", poručio je Grujičić.

On je pozvao sve organizatore i učesnike pomena stradalim Bošnjacima i Srbima da ovi dani proteknu u miru, dostojanstvu i međusobnoj toleranciji.

Grujičić je istakao da se svakom treba omogućiti da se prisjeti svojih najmilijih koji su izgubili život.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31