"Balkanski kartel": Izvršeni pretresi na ukupno 28 lokacija Istaknuto

Autor  Jul 10, 2019

U okviru međunarodne operacije u borbi protiv pranja novca, koja je izvedena u koordinaciji sa Agencijom EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima /Evrodžast/, realizovani su pretresi na ukupno 28 lokacija, kuća, stanova i preduzeća, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju je precizirano da tužioci iz pet zemalja uključenih u istragu dogovaraju dalje aktivnosti na procesuiranju lica osumnjičenih za pranje novca, javlja Srna.

U međunarodnoj akciji, u kojoj je učestvovala i BiH, predstavnici tužilaštava i agencija za sprovođenje zakona prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje lica osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika.

Međunarodna mreža lica osumnjičenih za pranje novca identifikovana je radom institucija Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i BiH, uz pomoć i saradnju Evrodžasta i Evropola.

Nakon sačinjavanja operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je juče istovremeno realizovana u svih pet zemalja, a od čega je dio aktivnosti realizovan u BiH u okviru operacije "Balkanski kartel".

Prilikom izvođenja akcije u svim zemljama izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima, uključujući velike iznose novca, skupocjene automobile, nekretnine i drugu imovinu.

Predstavnici tužilaštava i agencija za sprovođenje zakona iz zemalja koje su učestvovale u akciji u Hagu dogovaraju nastavak istražnih aktivnosti u predmetu.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30