Zašto su se krili podaci o Banci Srpske (video) Istaknuto

Autor  Jul 15, 2019

Vrhovni sud Republike Srpske nedavno je, pobijajući presudu Okružnog suda Banjaluka, utvrdio da entitetska Agencija za bankarstvo nije imala pravo da krije informacije o poslovanju Banke Srpske i mjerama koje je Agencija preduzela prema toj banci. Podatke je 2015. godine tražio Transparency International BiH, čiji zahtjev je odbijen uz obrazloženje da je riječ o poslovnoj tajni bez adekvatnog obrazloženja i provođenja testa javnog interesa, objavio je BHRT.

Iz Agencije su saopštili da će novim rješenjem, u skladu sa presudom, odlučiti o zahtjevu za dostavu traženih informacija, ali i koristiti procesne radnje u odnosu na presudu. Možda bi objavljivanje traženih informacija otkrilo propuste u radu Agencije i istovremeno pomoglo Agenciji da ubuduće bolje obavlja kontrolu poslovanja banaka i time spriječi njihovo propadanje.“ Dio je ovo obrazloženja presude Vrhovnog suda kojom je poništen akt Agencije za bankarstvo. Izostao je test javnog interesa i valjana argumentacija o štetnosti objavljivanja traženih informacija, zaključuje Vrhovni sud.

Uglješa Vuković, Transparency International BiH

To je vrlo značajno zbog drugih slučajeva koji će se možda otvoriti i zbog toga što se jasno šalje poruka da je Agencija za bankarstvo kao nezavisno regulatorno tijelo morala biti odgovorna ne samo Narodnoj skupštini kojoj je neposredno odgovorna već i široj javnosti odnosno samim građanima.

U Agenciji za bankarstvo tvrde da su poslovnom tajnom proglasili mjere koje su preduzeli u vezi sa Bankom Srpske, jer bi u suprotnom kršili Zakon o Agenciji, a da su revizorski izvještaji javno objavljeni na web stranici Agencije. Na obrazloženje presude Vrhovnog suda kažu

Vrhovni sud Republike Srpske u predmetnoj presudi navodi kao primjer da bi objavljivanje traženih informacija možda moglo da ima i neke pozitivne strane, što u ovom slučaju i ne stoji jer je činjenica da je Agencija daleko ranije već oduzela dozvolu za rad Bobar banci (23.12.2014. godine), da je privremena uprava u Banci Srpske uvedena 16.11.2015. godine, a da je dozvola za rad oduzeta 04.05.2016. godine.

Čudan model primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama koji ima Agencija za bankarstvo iskusili smo i radeći ovu priču. Odgovori na upit BHT1 su objavljeni na drugom mediju, da bismo mi iste dobili dan kasnije u obliku saopštenja i obrazloženje da je upit uputilo više medija. Zanimljivo je i to da Željka Stojičić potpredsjednica NS i predsjednica Odbora za finansije i budžet nije imala komentar na ovaj slučaj, kao ni nekoliko poslanika vladajućeg SNSD-a koje smo kontaktirali. Potpredsjednica Odbora za finansije i budžet i poslanica PDP-a Jelena Trivić vjeruje da bi barem bio niži nivo nastale štete u propalim bankama da je rad Agencije za bankarstvo bio otvoreniji.

JELENA TRIVIĆ, narodna poslanica PDP-a u NSRS

Jednostavno je narušen ugled i Agencije za bankrastvo jer njena osnovna uloga i jeste regulacija bankarskog sektora zato i postoji, a nije uspjevala u tim godinama da pravovremeno reaguje ili mislim da ovdje nije riječ o neznanju nego o nemogućnosti djelovanja zbog političkog uticaja.

O osnovanosti sumnji u odgovornost Agencije za bankarstvo za propast banaka govori i potvrđena optužnica u slučaju Bobar banka. Sud BiH razdvojio je predmet u kojem je 16 optuženih, pa bi procesuiranje bivše direktorice Agencije Slavice Injac trebalo da preuzme Okružni sud Banjaluka.

Sud ne može zakazati glavni pretres u spornom predmetu iz razloga što Tužilaštvo BiH do danas nije dostavilo tražene dokaze Republičkom javnom tužilaštvu Banjaluka, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, tako da tužilac nije u mogućnosti da preduzme radnje u predmetnom postupku.

Sud BiH je odluku o prebacivanju ovog predmeta donio prije osam mjeseci. U predmetu Bobar banka optuženi se terete da su pričinili štetu od 122,5 miliona maraka i doveli do propasti banke. Slavica Injac je optužena da je imala saznanja o velikoj izloženosti kreditnom riziku banke i da kao direktor Agencije za bankarstvo nije ništa preduzela iako je to bila dužna.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31