VSTV o preporukama OSCE-a i USAID-a

Autor  Jul 17, 2019

Usvojen je dnevni red dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Goran Nezirović član vijeća zatražio je da se između ostalog raspravlja i o izvještaju OSCE o procesuiranju ratnih zločina državnog Tuzilaštva u kojem su predstavili ozbiljne primjedbe na rad Tužilaštva BiH. O ovome će se tek raspravljati nakon godišnjih odmora i to na septembarskoj sjednici jer članovi komisije za efikasnost tužilaštava još nisu upoznati s njegovim sadržajem.

Inače sutra će Gordana Tadić glavna državna tužiteljica predstaviti izvještaj o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, javlja Fena.

Između ostalog, na dnevnom redu je i Nacrt programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu, potvrđeno je Feni u Vijeću.

Istovremeno, članovi Vijeća trebali bi razmatrati primjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka, kao i pitanje imenovanja predstavnika VSTV-a BiH u Radnu grupu za izradu Strategije u oblasti borbe protiv trgovine ljudima 2020 - 2023.

Prednacrt Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta VSTVBiH, te Odluka o formiranju Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u ovom regulatornom tijelu, kao i zahtjevi za produženje mandata dodatnim sudijama u Kantonalnom sudu Sarajevo, Osnovnom sudu u Banjoj Luci i Općinskom sudu u Sarajevu su, također, uvršeni u dnevni red dvodnevnog zasjedanja.

Planirane su i prezentacije izvještaja o radu Tužiteljstva BiH i Vrhovnog suda FBiH za 2018. godinu, te razmatranje Informacije o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) za drugi kvartal 2019. godine.

Na sjednici VSTV-a bi, prema predloženom dnevnom redu, trebao biti razmatran Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru članova VSTVBiH, te odobreni izvještaji entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja - CEST-a FBiH i CEST-a RS, kao i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

U skladu s ustaljenom praksom, VSTVBiH će odlučivati o imenovanjima i prestanku mandata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31