Rijaset negira vezu sa filmom "Tužilac, branilac, otac i sin" Istaknuto

Autor  Jul 27, 2019

Rijaset odbacuje bilo kakvu vezu sa produkcijom i emitiranjem filma "Tužilac, branilac, otac i sin"

Producent filma je bez ikakva znanja Rijaseta IZ u BiH, ili bilo kakve komunikacije sa našim institucijama, na grub i nedopustiv način zloupotrijebio instituciju Islamske zajednice na nečastan način, stoji u saopćenju Rijaseta.

Povodom reakcija koje je u javnosti izazvao sadržaj filma o lažnom svjedoku u predmetu Krstić, pod nazivom “Tužilac, branilac, otac i sin“, a kojeg je emitirala Televizija Sarajevo (TVSA) 11. jula 2019. godine, u večernjim satima, nakon cjelodnevnog programa posvećenog obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici, te činjenice da je u odjavnoj špici producent filma naveo Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao jednog u nizu onih kojima se zahvaljuje, Ured za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH izdao je danas saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučno odbacuje bilo kakvu vezu sa produkcijom i emitiranjem filma, navodno bugarske produkcije, pod nazivom “Tužilac, branilac, otac i sin“. Producent filma je bez ikakva znanja Rijaseta IZ u BiH, ili bilo kakve komunikacije sa našim institucijama, na grub i nedopustiv način zloupotrijebio instituciju Islamske zajednice na nečastan način. Rijaset Islamske zajednice će istražiti sve pojedinosti u vezi sa ovom zloupotrebom njegova imena, navodi se u saopćenju, prenosi MINA.

image

Podsjećamo, ranije su dva udruženja (Udruženje Žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa) tražila su izvinjenje TVSA zbog prikazivanja filma “Tužilac, branilac, otac i sin“.

Tada su iz pojedinih krugova stigli verbalni napadi na v.d. direktoricu TVSA Kristinu Ljevak, što je iz Udruženja BH novinari okarakterisano kao orkestrirana hajka.

U petak se na svom Facebook profilu oglasila Ljevak i navela:

"Uvijek kritikujem one koji/e ne ostanu u kinu na odjavnoj špici i napravim isti propust.

Na odjavnoj špici filma zbog kojeg traže moju ostavku je zahvala Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i gle čuda, Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Film je završen 2016. godine što znači da je bio sniman barem godinu ranije. Tada vlast nije bila sastavljena od komunista/kinja, četnika/kinja...

Šta ćemo sad braćo i sestre patrioti i patriotkinje te drugovi i drugarice analitičari i analitičarke? Sumnjam da su bez scenarija pomogli snimanje, jer sjetimo se slučaja Angelina Jolie".

Atrakcija / Oslobođenje

Povezani članci (po oznakama)

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31