Šta je Vigemark pisao Tegeltiji?

Autor  Avg 04, 2019

Delegacija EU 1. avgusta zatražila od VSTS-a da provedu internu istragu i utvrde kako je Husein Delalić imenovan za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu iako je osuđivan zbog pokušaja silovanja. Disciplinski tužilac u aprilu tražio Delalićevo razrješenje, a VSTS mu u julu produžio mandat. Tegeltija iz Moskve pokušava pronaći rješenje u slučaju Delalić, a prikriva identičan slučaj Labotić.

Nakon što je Žurnal prije pet dana objavio da je Visoki sudski i tužilački savjet za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovalo Huseina Delalića, koji je godinama skrivao da je osuđivan zbog krivičnog djela silovanje u pokušaju, reagovala je i Delegacija EU u BiH, piše Žurnal.info

„U ovom konkretnom slučaju, preporučio bih Savjetu da suspenduje odluke o imenovanju ili njeno poništenje ukoliko se utvrdi da zaista postoji krivična presuda izrečena protiv dotične osobe“, navedeno je u pismu koje je 1. avgusta na ruke Milana Tegeltije poslao Lars Gunar Vigemark.

Šef Delegacije EU u BiH ustvrdio je da ovaj slučaj „dodatno narušava sliku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta":

„Stoga smo stava da biste trebali preduzeti temeljitu istragu po ovom pitanju kako bi se utvrdilo kako je bilo moguće da Savjet donese ovakvu odluku. Bilo bi nam zadovoljstvo da nas obavijestite o svojim nalazima“, naveo je Vigemark.

 

Žurnal je, podsjećamo, početkom sedmice objavio da su članovi VSTS-a, iako su znali da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nasilničkog ponašanja, 17. jula ove godine produžili Huseinu Delaliću mandat dodatnog sudije za još dvije godine.

Ove osude, izrečene 1982. godine na Opštinskom sudu u Trebinju, sudija Delalić je godinama skrivao, te je tako nekoliko puta bivao imenovan za nekoliko nosioca pravosudnih funkcija u BiH.

Kancelarija disciplinskog tužioca u aprilu ove godine podigao je tužbu protiv Delalića zbog skrivanja bitnih podataka iz biografije, tražeći, pritom, njegovo razrješenje. Iako su u Prvostepenoj disciplinskoj komisiji dva člana VSTS-a – Selim Karamehić i Berina Alihodžić, Visoki sudski i tužilački savjet je u julu, ipak, procijenilo da te činjenice ne štete ugledu nosioca pravosudne funkcije, te su mu produžili mandat za još dvije godine. Zbog svega ovoga reagirala je Delegcija EU, nazvavši ove informacije „uznemirujućim“.

Prema informacijama Žurnala, posljednja dva radna dana u VSTS-u je zavladala opšta pometnja zbog objelodanjivanja ovih informacija.

Iako je sa suprugom na putu u Moskvi, predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija pokušava pronaći zakonsku mogućnost za odluku o imenovanju Huseina Delalića za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevo. Međutim, suspendovanje ili poništavanje odluke o imenovanju Delalića moglo bi otvoriti i druga pitanja koja bi Tegeltija morao riješiti.

Naime, njegov prijatelj Saša Labotić ostao je na poziciji okružnog tužioca iz Banjaluke iako je i on godinama skrivao da je na Sudu BiH pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela.

Labotića je Prvostepena disciplinska komisija kaznila samo novčanom kaznom, iako je Kancelarija disciplinskog tužioca tražila njegovo razrješenje.

Predsjednik Disciplinske komisije bio je član VSTV-a Dragomir Vukoje. Labotić je, inače, poznat i po tome što je podigao optužnicu protiv Davida Dragičevića , iako je znao da je on i službeno proglašen mrtvim. Lars Gunnar Vigemark o ovom slučaju se nije oglašavao.

Atrakcija / Zurnal.info

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31