Revizorske kuće ulaze u KJKP Rad, ZOI ‘84 i JU Dom zdravlja

Autor  Avg 07, 2019

Planirana je dubinska analiza poslovanja preduzeća s ciljem identifikacije te eliminacije prostora za rizično odnosno koruptivno ponašanje

Vlada KS-a je, u svrhu unapređenja funkcioniranja javnih preduzeća i ustanova, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i ambasada u BiH pokrenula proces ekspertskog snimanja stanja u javnom sekoru kako bi dobila stručne i jasne smjernice za dalje djelovanje u ovim firmama, piše Oslobođenje.


Norveška ambasada je, po ovom modelu, preko UNDP-a obezbijedila novac za angažovanje najboljih svjetskih revizorskih kuća da uđu u neke firme za koje se procjenjuje da mogu i moraju bolje poslovati, a za njihovo poslovanje se izdvajaju značajna budžetska sredstva.

Stručna pomoć

Među prvim firmama koje ulaze u ovaj projekat su preduzeća Rad i ZOI ‘84 te JU Dom zdravlja.

Ambasadorica Kraljevine Norveške Guri Rusten, predstavnik UNDP-a Edis Arfagić i premijer KS-a Edin Forto popisali su sporazum o realizaciji ovog projekta.

- Ocijenili smo da usluge koje pružaju ove firme imaju veliki uticaj na kvalitet života u KS-u te da im je potrebna stručna pomoć. Izražavam veliku zahvalnost Ambasadi Kraljevine Norveške i UNDP-u jer su se vrlo brzo odazvali na moj poziv da nam finansijski pomognu. Očekujemo zauzvrat da ove firme daju vrlo jasnu sliku i jasne preporuke za našu vladu kako bi se unaprijedilo poslovanje ovih firmi i što je najvažnije, poboljšale usluge prema građanima, istakao je premijer Forto.

Kako je istakla ambasadorica Rusten, nedavni izvještaj Transparency Internationala navodi kako su javna preduzeća izuzetno podložna korupciji zbog više faktora. Tu se ističu politizirani nadzorni odbori te sama uprava, kao i nizak nivo transparentnosti i odgovornosti prema građanima. U isto vrijeme, samo u KS-u za javna se preduzeća izdvaja oko 90 miliona KM godišnje, što je gotovo 10 posto budžeta.

- Projekat jačanja integriteta javnih preduzeća (PEIP) je inicijativa koju implementira UNDP BiH, a finansira Vlada Kraljevine Norveške. Projekat će Vladi KS-a pružiti podršku u formulisanju i implementaciji seta antikorupcijskih mjera usmjerenih ka smanjenju prostora za koruptivno djelovanje u javnom sektoru, a posebno u segmentu rada javnih preduzeća, istakla je ambasadorica Rusten.

Javne nabavke
Iz UNDP-a pojašnjavaju da je kroz projekat planirana dubinska analiza poslovanja ovih preduzeća s ciljem identifikacije te eliminacije prostora za rizično odnosno koruptivno ponašanje.

- Analiza će obuhvatiti reviziju finansijskog poslovanja, pregled procesa javnih nabavki, reviziju unutrašnje organizacije te mnoge druge segmente rada ovih preduzeća. Na osnovu rezultata analize formulisaće se i realizirati set mjera za kvalitetnije i transparentnije poslovanje, istakao je Arifagić za Oslobođenje.

Očekuje se da će instrumenti stvoreni kroz ovaj projekat biti stavljeni na raspolaganje svim javnim preduzećima u Kantonu, u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije Vlade KS-a.

Vrijednost projekta je oko 500.000 KM, a realizovat će se12 mjeseci.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30