Kad HR policija "odvraća": MUP HR o incidentu u kom je povrijeđeno 18 migranata Istaknuto

Autor  Avg 07, 2019

Nakon incidenta na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je povrijeđeno 18 migranata oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, tačnije hrvatske granične policije.

"Juče između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni. Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH, koji su kontaktirali dežurnog šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili", navode iz MUP-a RH, prenosi Klix.

Ističu da prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

"Niti su na osobama bile vidljive povrede niti je iko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim povredama izvijestila Granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta. Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o povredama osoba, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile", saopšteno je iz hrvatske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granična policija BiH danas su potvrdili incident, ali nisu željeli davati nikakve detaljnije informacije.

U slučaj koji se odnosi na 18 migranata uključilo se i Tužilaštvo BiH iz kojeg su potvrdili kako zajedno s agencijama za provođenje zakona poduzimaju aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja te da više informacija ne mogu davati.

Još od ranije bh vlasti, ali i svjetski mediji, tvrde kako policija Republike Hrvatske tuče i vraća migrante na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31