AP o ANP: Nestabilnost u BiH, znači nestabilnost Balkana

Autor  Avg 20, 2019

Članovi Predsjedništva BiH ni danas nisu postigli dogovor o ANP, odnosu prema NATO, te formiranju Savjeta ministara BiH.


Uoči današnje sjednice Predsjedništva BiH, američka agencija AP konstatuje da BiH prijeti nova politička kriza ukoliko se ne postigne dogovor o formiranju vlasti, ističući da nestabilnost u toj zemlji znači nestabilnost na cijelom Balkanu, gdje Zapad, kako navodi, pokušava da obnovi pregovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Ako ne bude dogovora o formiranju nacionalne vlade, Bosna će se vjerovatno suočiti sa još jednom političkom krizom, koja će zacementirati etničke podjele u njoj,a nacionalističke političare podstaći na ideje podjele, navodi AP i upozorava da će, uz zastoj, BiH ona izostati i iza drugih balkanskih zemalja kada je rijč o evropskim intergacijama.

U opširnom tekstu, posvećenom tome šta blokira BiH da formira novu vlast, AP ističe da je glavna tačka spoticanja pitanje ulaska BiH u NATO i ocjenjuje da taj spor održava rastući sukob između Zapada i Rusije o budućnosti Balkana.
– Dok Zapad želi da vidi da se i dalje nestabilni region reformiše i konačno pridruži EU i NATO, Rusija je iskoristila svoje istorijske veze sa Srbima da potkopa tu ideju – tvrdi AP.

Američka agencija ocjenjuje da su Srbija i Republika Srpska ostali jedini saveznici Kremlja na Balkanu nakon što je Crna Gora “okranula leđa Moskvi” i pridružila se NATO.

AP navodi da je dogovor između lidera Srba, muslimana i Hrvata u BiH od ključnog značaja jer je neformiranje vlasti zaustavilo ekonomski razvoj BiH koja se, kako ističe, i dalje oporavlja od rata.

Ali neslaganja između proruski nastrojenih Srba u BiH i druge dvije grupe oko budućih odnosa Bosne sa NATO mogli bi da poremete dogovor o vladi, gurnu zemlju dublje u krizu i pogoršaju etničke podjele, navodi agencija


Atrakcija