Možda ćemo biti pametniji sutra ili za mjesec dana

Autor  Avg 20, 2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pojasnio je razloge otkazivanja obje sjednice kolektivnog šefa države koji su danas, bar na papiru, trebali riješiti pitanja ANP i novog mandatara Savjeta ministara.

– Možda ćemo biti pametniji sutra ili za mjesec dana – rekao je Komšić na konferenciji za medije koju je održao odmah nakon otkazivanja dvije sjednice, prenosi Klix.

On je dodao kako želi vjerovati da se može doći do neke vrste dogovora među političkim faktorima u Bosni i Hercegovini, a koji su tehničko pitanje ANP podigli na politički nivo.
– Ja sam predložio kolegama Džaferoviču i Dodiku neke zaključke koji bi se mogli shvatiti kao kompromis oko ANP. To bi naložilo novom mandataru Savjeta ministara da on dostavi godišnji nacionalni program, a da ako on to ne uradi, obavezu na sebe preuzme predsjedavajući Predsjedništva. Trudili smo se uz sve razlike i tenzije da ostavimo otvorena vrata. U postizanju sporazuma sa HDZ i SDA učestvovao je samo Milorad Dodik. Da li će oni nešto drugo uraditi ja to ne znam – rekao je Komšić nakon otkazivanja sjednice.

On je na kraju konferencije okupljenim novinarima kazao da su američki ambasador Erik Nelson i ambasador Velike Britanije Metju Fild od njega tražili da se situacija u BiH ne komplikuje te da se ostavi prostora za neki dogovor.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu dvije današnje sjednice na kojima se trebalo glasati o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i mandataru Savjeta ministara BiH.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31