Ako ne može da plati osuđeni, mora država

Autor  Sep 05, 2019

Bosna i Hercegovina mora osigurati sve oblike naknade štete žrtvama ratnih zločina, uključujući i žrtve seksualnog nasilja, te prestati s praksom primjene zastare rokova na zahtjeve za naknadu štete.

Ovo su neki od zaključaka koji stoje u odluci Komiteta UN protiv torture, a u kojoj se zahtijeva od BiH da osigura zadovoljenje pravde za preživjele žrtve ratnih zločina, piše Srpskainfo.com

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić pozdravila je ovu odluku, navodeći da to predstavlja sjajnu vijest za zlostavljane žene u BiH.

– U BiH ima mnogo zlostavljanih žena u oba entiteta, koje su preživjele torturu i prošle grozne stvari. Skoro nijedna nije ostvarila naplatu ratne odštete. Možda je sud u nekom pojedinačnom slučaju donio takvu odluku, ali je pitanje da li je uopšte došlo do naplate štete – ističe Rajilićeva.

I sama je, kako ističe, podnosila tužbu protiv BiH. Ta tužba je prošla od prvostepenog suda, pa do najviše sudske instance, te je svaki put zbog zastare odbijena isplata štete.

– Sad je tužba na Ustavnom sudu BiH, jer sam podnijela apelaciju. Međutim, nisam sigurna kako će ta apelacija proći. Ukoliko se pravosuđe BiH bude pridržavalo ovog uputstva koje je dao Komitet UN, to će značiti da će preživjele žrtve od sada moći da ostvare svoju ratnu odštetu – kaže Rajilićeva.

Ona ističe da je to posebno važno za žene koje tek sada, po prvi put u Srpskoj, ostvaruju prava na naknadu štete (njih nekoliko stotina).

– U mnogim slučajevima osobe koje su počinile zločin nisu više među živima, pa će tako žene koje ostvaruju pravo na naknadu štete morati podnijeti tužbu protiv drugog entiteta ili države. Ohrabruje činjenica što je Komitet u svojoj odluci naveo da država mora osigurati da im se šteta isplati, jer je do sada bila praksa da počinilac nije imao imovinu i da dosuđeni iznos nije bilo moguće naplatiti, pa se izvršni postupak nije mogao provesti do kraja – pojašnjava Rajilićeva.


Ona ističe da je Komitet UN u svojoj odluci, takođe, naložio BiH da se preživjeloj žrtvi osigura javno službeno izvinjenje, što je isto tako važno za one koji su preživjeli mučenja i torture u proteklom ratu.
Podsjećamo, u novembru 2017. godine preživjela žrtva ratnog seksualnog nasilja iz BiH podnijela je Komitetu protiv torture Ujedinjenih nacija predstavku protiv BiH.

Predstavka se odnosila na neuspjeh vlasti da ispune Konvencijom preuzete obaveze i žrtvi ratnog seksualnog nasilja omoguće efektivno i provodivo pravo na adekvatnu i pravednu naknadu, kao i što potpuniju rehabilitaciju.

Komitet je ovih dana donio odluku kojom je naložio BiH da se isplati naknada štete žrtvi seksualnog nasilja, te u što kraćem roku osigura pružanje odgovarajuće i besplatne medicinske i psihološke pomoći, piše Srpskainfo.com

Ovo je prva odluka pred ovim tijelom u kojoj se odlučivalo o predstavci žrtve ratnog seksualnog nasilja, te prva odluka Komiteta o predstavci pojedinca kojom se ispituje primjenjivost zastarnih rokova na zahtjeve za naknadu štete u predmetima mučenja.

UN Komitet traži od BiH da se omogući da se dosuđena naknada štete, poput one dosuđene u krivičnom postupku, zaista i naplati, i da ne smije biti zastare rokova. A, ako osuđena osoba nema novaca onda to mora platiti država ili entitet.

OEBS: Osigurati pravdu za žrtve
I Misija OEBS u BiH pozdravila je juče odluku Komiteta UN, navodeći da je dužnost vlasti da djeluju na adekvatan način i osiguraju zadovoljenje pravde za preživjele žrtve, te da im omoguće pristup ključnim uslugama i podršci.

– Pružanje mogućnosti osobama koje su žrtve ratnih zločina da traže nadoknadu pretrpljene nematerijalne štete, važan je iskorak u garantovanju prava žrtava u BiH – navode u OEBS.

Misija poziva nadležne organe u BiH da provedu odluku Komiteta.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30