Završena Parada ponosa u Sarajevu Istaknuto

Autor  Sep 08, 2019

Okončana je Prva parada ponosa u Bosni i Hercegovini.
Učesnici LGBT skupa krenuli su ispred Vječne vatre i prošli centrom grada sve do Trga Bosne i Hercegovine, gdje je skup mirno završen.

Okupljenima ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine obratili su se organizatori Branko Ćulibrk i Lejla Huremović, poručivši kako će se i dalje boriti za prava LGBT populacije, prenijela je ATV.

"Ovo je borba za prava svih građana i građanki BiH. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava od strane institucija i nadam se da neće ostati na ovom danas. Naša su prava uskraćena i naša je dužnost da zauzimanjem javnog prostora prkosno govorimo o našoj nevidljivosti. Država je dužna da zagarantuje nediskriminaciju svim građanima, pa tako i nama. Smrt fašizmu", rekao je Ćulibrk.

Nakon njega, uzvikujući "Ponos", u čemu su je pratili i učesnici Povorke, obratila se i Huremović.

"Danas više nego ikada poručujemo da ćemo se hrabro boriti za naše živote. Zaključavaju nas u kuću ili istjeruju iz nje. Na poslu, ako ga imamo, primoravaju nas da šutimo. Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijest i svjesni smo da postoji mnogo osoba koje svojim najbližima neće moći reći ko su, ali znamo da ova povorka daje snagu i nadu da se može desiti promjena. Neka se sloboda i ljubav šire. To je naš san. San bez nasilja. Imamo hrabrost da se borimo za naše živote, u ime ljubavi, u ime mira, u ime slobode", poručila je Huremović.

Velike bezbjednosne mjere i dalje su prisutne u cijelom gradu. Učesnici Povorke ponosa se razilaze.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30