UN zabrinut za bh populaciju: Populacijski fond UN-a zabrinut podacima i predviđanjima za BiH

Autor  Sep 09, 2019

UNFPA u Bosni i Hercegovini se fokusira na tri strateška ishoda: seksualno i reproduktivno zdravlje (SRZ), ravnopravnost spolova, te provođenje strategije za populaciju i razvoj sa mladima kao prioritetom.

Predstavnica Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini Aynabat Atayeva je tijekom sastanka u Sarajevu informirala ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića o aktivnostima koje ta organizacija Ujedinjenih nacija planira u regiji, s posebnim osvrtom na stanje u Bosni i Hercegovini.

Atayeva je izrazila zabrinutost zbog podataka i predviđanja prema kojima se Bosna i Hercegovina suočava sa zabrinjavajuće malim natalitetom, starenjem stanovništva, te velikim brojem mladih i obrazovanih ljudi koji napuštaju zemlju. Sve ovo, smatra ona, može biti problem za gospodarstvo Bosne i Hercegovine ukoliko se ne poduzmu mjere prevencije.

Ministar Osmanović je naglasio da je svjestan problema s kojim se naše društvo suočava, ali i da su migracije stanovništva trend suvremenog svijeta.

Na sastanku je najavljeno da će u listopadu u Sarajevu biti održana međunarodna konferencija na kojoj će brojni eksperti govoriti o ovim temama i iznijeti primjere država koje su našle uspješna rješenja za demografske probleme, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH, prenosi Fena.

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) promovira prava svih žena, muškaraca i djece da uživaju u zdravom životu i jednakim mogućnostima. UNFPA pruža podršku zemljama u korištenju demografskih podataka u svrhu kreiranja politika i programa smanjenja siromaštva, te kako bi se osiguralo da je svaka trudnoća željena, da je svako rođenje djeteta sigurno, da je svaka mlada osoba nezaražena HIV/AIDS-om, i da se svaka djevojka i žena tretira s dostojanstvom i poštovanjem.

UNFPA u Bosni i Hercegovini se fokusira na tri strateška ishoda: seksualno i reproduktivno zdravlje (SRZ), ravnopravnost spolova, te provođenje strategije za populaciju i razvoj sa mladima kao prioritetom.

Atrakcija

 

 

 

 

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30