(video) Dramatično spašavanje rudara u Zenici! Istaknuto

Autor  Sep 10, 2019

Riječ je o rudaru Mirnesu Čajlakoviću kojeg su ljekari hitne pomoći izvukli iz kruga pogona u posljednji čas

U jami Stranjani večeras je pozlilo još jednom rudaru. Riječ je o rudaru Mirnesu Čajlakoviću kojeg su ljekari hitne pomoći izvukli iz kruga pogona u posljednji čas, objavio je Avaz.

Podsjetimo, danas su rudari iz Zenice i Breze demonstrirali pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu. Nakon što nije pronađeno rješenje za njihov problem, nezadovoljni su se vratili ispred svojih pogona. Situacija u Zenici je bila na rubu incidenta kada se pojavio i direktor Nevzet Vrškić.

Ranije je rudaru Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica pozlilo je oko 19.30 sati. Na licu mjesta intervenirala je Hitna pomoć, koja je povrijeđenog rudara prevezla u Kantonalnu bolnicu Zenica. U međuvremenu je još dvojici rudara, zbog izgladnjelosti pozlilo pa ih je hitna pomoć prebacila u bolnicu.

Prva i druga smjena pogona Stara jama i Stranjani sišli su u jame i odbijaju izaći, a poručili su da štrajkuju glađu.

Prema riječima NIjaza Varde, predsjednika sindikata RMU Zenica, njegovom kolegi Zehrudinu Mahmiću pozlilo je najvjerovatnije zbog izgladnjelosti.

- Rudari već šest dana čekaju plaću i topli obrok. Istrošili su se pred opremanje djece koja su krenula u školu. Mnogi nemaju za hljeba, tako da je ovo i za očekivati. Situacija je alarmantna jer se još rudara, mojih kolega, ne osjeća dobro - kazao je Vardo.

Rudarima se pridružuje i treća smjena, koja će, također, sići u jamu, ali odbijaju raditi i štrajkovat će zajedno sa ostale dvije smjene.

Radnički neposluh i štrajk uslijedili su nakon blokiranja računa RMU Zenica, zbog čega rudarima nisu isplaćene plaće i topli obroci.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30