Skupština KS o smjeni ministrice Bogunić

Autor  Sep 25, 2019

Skupština Kantona Sarajevo (KS) razmatrat će danas na redovnoj sjednici ostavku kantonalne ministrice obrazovanja i nauke Zinete Bogunić. Prema najavljenom dnevnom redu, pred kantonalnim poslanicima naći se i Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Dženise Buljugić.

Na dnevnom redu je i informacija mjera za sanaciju i reorganizaciju Kantonalnog javnog preduzeća GRAS.

Zastpnici će razmatrati i Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo. Dopuna te odluke odnosi se na kategoriju trudnica i porodilja do šest mjeseci starosti djeteta, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem osnovu.

Ukoliko bude usvojena, odlukom bi, po prijavljenoj trudnici, odnosno porodilji, paušal bio isplaćivan u iznosu 20 KM.

Na dnevnom redu je i nekoliko prijedloga odluka – o standardima i kriterijima za imenovanje članova Odbora za žalbe javnosti, o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove “Apoteke Sarajevo” te o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama statuta JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Zastupnici bi trebalo da donesu i Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za projekt “Javni prijevoz Sarajevo”, te o izmjeni Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji.

Na dnevnom redu je Izvještaj o poslovanju KJP “ZOI ’84” Olimpijski centar Sarajevo za 2018. godinu, ali i izvještaji o 11 institucija kulture za 2018. godinu: Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Kamerni teatar ’55, Sarajevski ratni teatar – SARTR, MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Muzej Sarajeva, Historijski arhiv, Biblioteka Sarajeva, Muzej “Alija Izetbegović” i Bosanski kulturni centar.

Na dnevnom redu je i Prijedlog teksta Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje između Kantona Sarajevo i Grada Dalian (Narodna Republika Kina).

Atrakcija