Bogunić optužila Konakovića, on:"Način na koji Sebija upravlja vama je fascinantan"

Autor  Sep 25, 2019

Dino: Sebija upravlja svima vama

Ministrica Bogunić optužila Konakovića da je vršio pritisak na nju: "Dino je rekao da spustim zakon ili da letim" ---Navela je da nije očekivala ovakvo ponašanje ni od premijera Forte, a ni od predsjedavajućeg Skupštine KS-a Elmedina Konakovića, a Konakovićev odgovor u jednom dijelu je glasio, kako prenosi Radiosarajevo: "Divim se Sebiji Izetbegović i načinu na koji ona upravlja svima vama, jer je fascinantan. Da je ona malo više patriota, ona bi mogla voditi ovu zemlju, objavilo je Radiosarajevo.ba

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Zineta Bogunić, kako piše Oslobodjenje, obrazložila je danas zastupnicima na Skupštini KS-a razloge svoje ostavke na mjesto ministrice, koju je podnijela 19. jula ove godine. Istakla je da ovo atipična situacija i da je davno premijer KS-a Edin Forto trebao da proslijedi njen zahtjev na Skupštinu KS-a, ali to nije htio uraditi.
- Razgovarala sam nekoliko puta sa premijerom i pitala šta da radim, jer me mediji i kolege pitaju u kakvom sam statusu. Premijer je rekao kako god hoću. Da dođem ili ne dođem. Da radim ili ne radim. Bila sam na godišnjem odmoru, ali sam dolazila svaki dan jer sam pred sebe stavila ispunjavanje zadataka. Bila je eksterna matura, rješavalo se pitanje upisa djece u vrtiće. Onda je zakazana tematska sjednica, a da me niko nije konsultovao. Niti je bio riješen moj status. Smatrala sam to nekorektnim, kazala je Bogunić i navela da nije očekivala ovakvo ponašanje ni od premijera Forte, a ni od predsjedavajućeg Skupštine KS-a Elmedina Konakovića, piše Oslobođenje.

Kazala je kantonalnim zastupnicima kako je Konaković u proteklom periodu vršio pritisak na nju. Istakala je da nije tajna da je ostavku podnijela zbog neslaganja s njim i pritisaka da radi stvari s kojim se ne slaže. Kako kaže, Konaković je dovodio prijatelje da joj pokažu kako radi online platforma i insistirao da se to kupi, ali da je odustala od te kupovine jer su joj eksperti rekla da je to preskupa aplikacija od pola miliona KM. Navela je da je bilo govora o finansiranju Sivrinog sindikata što je Konaković smatrao atakom na njega jer on potpisao Kolektivni ugovor koji je prema ocjenu ombudsmena bio sporan.

- Prema Konakovićevim navodima, tom Sivrinom sindikatu treba dozvoliti uplitanje u rad Ministarstva jer nosi 3.000 glasova, rekla je Bogunić.

Što se tiče autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju KS-a, ona je rekla da je to izazvalo posebnu nervozu kod Konakovića. Kako kaže, autentično tumačenje zatražio je rektor UNSA Rifat Škrijelj kako bi se riješio problem Medicinskog fakulteta UNSA.

- Konaković je lično tražio da na sjednicu Vlade KS-a proslijedim Zakon o visokom obrazovanju. Tražila se hitna procedura, a da ni ministarstvo to nije ozbiljno razmatralo. Inače sve aktivnosti vezane za Zakon o visokom obrazovanju KS-a vršene su vaninstitucionalno. Na to nisam pristala. Dan kasnije Forto mi je kazao "Rekao je Dino ili spustite na vladu ili letite". Odlučila sam da letim, kazala je Bogunić.

Ona je dodala da se Konaković uplitao u izbor direktora te preferirao rad dvije nevladine organizacije. Kako kaže, jedna od predstavnica tih nevladinih organizacija tražila je od nje da joj da 200.000 KM jer je Konaković to obećao, ali da ona to nije izvršila.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31