Brojne osude zbog napada na redakciju portala Radiosarajevo.ba Istaknuto

Autor  Sep 28, 2019

Društvo novinara BiH oštro je osudilo napad huligana na novinare i uredništvo redakcije portala Radiosarajevo.ba i njihov zahtjev za uklanjanje teksta.

- Takav napad je direktan atak na slobodu pisane riječi, ali i na rad i dostojanstvo novinara. Stoga Društvo novinara BiH poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da istraži ovaj slučaj i uhapsi počinioce ovog napada, te da zaštiti zaposlene u pomenutoj redakciji - navodi se u saopćenju.

Federalni premijer Fadil Novalić najoštrije osuđuje napad na bilo koji medij i traži od organa gonjenja da što prije procesuiraju napad na redakciju jednog od najčitanijih portala Radiosarajevo.ba.

- Nadam se da će sudski i tužilački organi kažnjavanjem počinilaca poslati jasnu poruku da se ne smije napadati na medije i slobodu govora koja je temelj demokratskog društva - poručio je premijer Novalić.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini na zvaničnom Twitter profilu osudila je napad na redakciju portala Radiosarajevo, te je pozvala nadležne organe da što prije provedu istragu.

- Novinari moraju biti slobodni da obavljaju svoj posao, poručili su iz Misije OSCE-a.

Novinar i kolumnista Dragan Bursać, ustvrdio je da ovo što se dešava Radiosarajevu "do sad najozbiljniji i najužasniji pokušaj gušenja slobode štampe."

"Upasti u redakciju, prijetiti novinarima i uredniku, držati ljude kao taoce, a sve samo zato što je neko istinito objavio da je huligan tzv navijač FK Sarajevo drogirani uhapšen - pa to je dno dna. Ako se sad ne podvuče crta, ako se od ove noći novinari ne prestanu tretirati kao glineni golubovi i boks vreće, idemo svi zajedno do đavola. Kakvi crni navijači, kakva crna demokratija-ovo je zlo na kojem bi pozavidjeli svi totalitarni režimi svijeta. Osuda ovog čina, bez epiloga-NE ZNAČI NIŠTA!!! Podržati i ustati protiv stoke i primitivizma - to je LJUDSKI ČIN!", napisao je Bursać.

“Asocijacija sportskih novinara FBiH najoštrije osuđuje brutalni napad na redakciju portala RadioSarajevo.ba i tražimo od istražnih organa da hitno pronađu izvršitelje. Napad na novinsku redakciju je i napad na slobodu izražavanja.

Huligani na ovaj način žele zastrašiti sve novinare, kako ne bi pisali o njihovim incidentima, kojih je posljednjih dana sve više.

Novinari pišu o osjetljivim temama, ne bave se navijačima na senzacionalistički način, nego u načelu. Ovakav brutalni napad pokazuje koliko su navijači postali osioni u nedostatku reakcije sistema.

Pozivamo sve kolege i sve medije na profesionalnu solidarnost u ovakvim situacijama. Tako ćemo, onima koji vrše pritiske, pokazati da svoje ambicije ne mogu ostvarivati na taj način”, kaže se u saopćenju Asocijacije sportskih novinara FBiH.

Podsjećamo, grupa huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, sinoć je izvršila napad na redakciju i uredništvo portala. Nedugo zatim, iz MUP-a KS-a je potvrđeno da su zbog ovog napada uhapšene dvije osobe.


Atrakcija / Oslobodjenje

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31