Novi presedan većine Tuzlanskog kantona

Autor  Okt 02, 2019

Većina TK-a oduzela je ustaljene pozicije u skupštinskim komisijama članovima opozicije, piše Oslobođenje.

Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu, koju čine SDA, Socijaldemokrati, DF, SBB i Stranka za BiH, gotovo je u potpunosti isključila poslanike opozicije prilikom formiranja komisija. Umjesto da, kako je predviđeno Poslovnikom o radu Skupštine TK-a, komisije formiraju proporcionalno stranačkom sastavu Skupštine, većina je komisije formirala na način da sastav oslikava stanje u aktuelnoj vlasti.


- Od osnivanja Kantona nije se desilo da politički subjekti ne budu zastupljeni po izbornom rezultatu. SDP, Naša stranka i PDA na ovaj način nemaju pristup materijalima koji dolaze na sjednice i ne mogu uticati na njih prije Skupštine, kazao nam je Senad Alić (PDA), predsjednik Skupštine TK-a u prošlom mandatu, piše Oslobođenje.

Opozicione stranke su dobile mjesta u Ustavnoj komisiji TK-a ili Komisiji za ravnopravnost spolova, a ne i u ključnim komisijama, poput poljoprivredne, antikorupcione i slično.

- U antikorupcionoj smo uvijek dosad dogovarali da predsjednik bude iz opozicije, ali sad to nije slučaj. Pozicija neće istraživati slučajeve korupcije koji se, recimo, budu stavljali na teret njima samima. A imamo i slučaj da je samostalni poslanik koji nema kluba dobio mjesto u komisiji, što je nečuveno. SD i SBB su dobili daleko više nego im proporcionalno pripada, ali zato što su valjali većini, kazao nam je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a.

Tako su Socijaldemokrati BiH (stranka Envera Bijedića) dobili za dva poslanička mandata čak šest mandata u komisijama, dok je SBB za isti broj mandata dobio četiri.

Atrakcija / Oslobodđenje