Preminuo Dragan Vrankić

Autor  Okt 06, 2019

Vrankić je rođen 1955. godine u Trebižatu, Općina Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu. Stekao zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku

Dragan Vrankić, bosanskohercegovački političar i istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice, umro je danas, prenose bh. mediji.

Vrankić je rođen 23. januara 1955. godine u Trebižatu kod Čapljine.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mjestu. Stekao je zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra finansija u Vladi HNK-a, a poslije toga je dva puta biran za poslanika u Parlamentu FBiH.

Od 2003. do 2006. godine bio je ministar finansija FBiH.

Na općim izborima 2006. izabran je za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, ali je napustio tu dužnost kada je izabran za ministra trezora i finansija BiH. Kao ministar finansija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

Od 2010. do 2014. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Taj dom ga je 28. oktobra 2015, a Dom naroda 10. novembra 2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila posljednja funkcija koju je obnašao.

Atrakcija