Presuda znači održavanje izbora u Mostaru

Autor  Okt 29, 2019

Evropski sud za ljudska prava donio je jednoglasnu presudu u korist Irme Baralija protiv Bosne i Hercegovine kojom je naređeno da u roku od šest mjeseci mora biti izmijenjeno relevantno zakonodavstvo kako bi se izbori u Mostaru konačno održali. Ukoliko domaći politički akteri ne donesu odgovarajuće propise, Ustavni sud BiH trebao bi nametnuti privremeno rješenje kako bi izbori bili održani. Međutim, pojedini sumnjaju da će išta biti urađeno.

Irma Baralija je zadovoljna. Kaže, uvjerena je da će konačno već naredne godine izbori u Mostaru biti održani, objavila je FTV.

- Želim da se vrata Parlamentarne skupštine BiH otvore, da se sazove hitno tematska sjednica o Mostaru i da sve stranke idu “u ring” i da sa svim prijedlozima na stolu objašnjavaju građankama i građanima Mostara gdje je problem, koji je prijedlog najbolji. To ćemo insistirati i to je naredni korak i lopta je sada na Parlamentu BiH - kazala je Baralija.

U Evropskom sudu za ljudska prava ističu da nema sumnje da će ova presuda biti implementirana. Međutim, Jakob Finci, kao raniji apelant u slučaju Sejdić i Finci, napominje da deset godina od presude u njegovu korist ništa nije urađeno, pa zbog toga izražava sumnju u pozitivan ishod u slučaju Baralija.

- Vidjeli smo da grad Mostar još uvijek postoji, još uvijek funkcioniše, mada ima mnogo Mostaraca koji nisu zadovoljni i s održavanjem čistoće i s mnogo drugih stvari. Ali živi se i bez toga da se uspostavi regularno uspostavljena demokratska vlast. Bojim se da će i gospođa Baralija pričekat na implementaciju - smatra Finci.

- Mislim da hoće biti provedena, s obzirom na to da je u ovom slučaju ostavljena mogućnost da, ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne donese izmjene Izbornog zakona vezano za izbore u Mostaru, da će to moći uraditi Ustavni sud BiH. Nadam se da do toga neće doći, ali to nam daje sigurnost da će se izbori u Mostaru u skoroj budućnosti zaista i održati - kaže Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Ukoliko domaći politički zvaničnici u narednih šest mjeseci ne donesu odgovarajuće rješenje, na potezu je Ustavni sud BiH:

“Ukoliko javna vlast ne izvrši svoju obavezu Ustavni sud će razmotriti potrebu njegove intervencije i o tome sa prethodno obavljenom javnom raspravom, obavijestiti javnost.”

- Ovaj predmet kod Ustavnog suda BiH nije završen i po samoj odluci je ostao otvoren i oni su sami kazali da poslije usklađivanja s odlukom Ustavnog suda da će Ustavni sud ponovo razmotriti da li je došlo do usklađivanja ili ne - ističe profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

Na kraju, Baralija i njen advokatski tim ne ostavljaju mogućnost ne proviđenja sudske odluke, što će na kraju biti na dobrobit svih građana Mostara, objavila je FTV.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31