Ove zime nema zime na Balkanu Istaknuto

Autor  Okt 30, 2019

Meteorološki servis “AccuWeather” objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostat će i velike količine padavina.

Dok će u većem dijelu Evrope biti mnogo oluja, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

Bit će oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine – prognozira meteorolog Jason Nicols.
Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

Ova regija mogla bi da ima duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati sedam dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri sedmice– rekao je meteorolog Tajler Royse.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi “AccuWeathera”.

To će doprinijeti oskudnoj snežnoj sezoni u planinama – dodao je Royce.
Najoštrija zimska hladnoća zahvatit će istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju.

Početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

Mogli bismo da vidimo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi sve do kasnije u sezoni – rekao je Royce.
Najviše snijega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snijega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.

Aktivan početak sezone jakih vjetrova predviđa se za britanska ostrva, sjevernu Evropu i Skandinaviju.

Ove godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju Lorenco, koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom. Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

Oluje će biti najaktivnije početkom januara – predviđa meteorolog.
Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijetit će i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

Drugi dio zime biće mnogo mirniji nego njen početak – predviđaju meteorolozi.
Dok će oluje harati sjeverom Evrope, veće količine kiše i snijega trebale bi da donesu olakšanje za veći dio Evrope – od Portugalije pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.

Rijeka Rajna je tokom ljeta opet presušila, a jesen nije donijela veće količine kiše koje bi pomogle u rješavanju teške situacije – kažu meteorolozi.
Iako će Pirenejsko poluostrvo napokon doživjeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovest će do bujanja vegetacije, što bi tokom proljeća i ljeta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara – upozoravaju meteorolozi.
U sjevernim Alpima očekuju se i velike količine sneijga, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se snijeg počinje topiti, poput lavina i poplava.


Atrakcija

Povezani članci (po oznakama)

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30