Zvizdić strankama: Provjerite diplome osoba koje kandidirate Istaknuto

Autor  Nov 14, 2019

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se u povodu jučerašnje akcije SIPA-e koja je imala za cilj suzbijanje izdavanja lažnih diploma u BiH.

Zvizdić je žestoko kritikovao situaciju u kojoj osobe s kupljenim i falsifikovanim diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima.

Kako kaže, za svaku državu koja želi dobro sadašnjim i budućim generacijama, obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata razvoja, a samo društvo koje viziju svoj napretka temelji na kvalitetnom obrazovanju, inovacijama, stjecanju stvarnih i aplikativnih znanja i vještina, može biti sigurno da ide u ispravnom smjeru i da će, u konačnici postići svoje ciljeve.

U suprotnom, sa haotičnim obrazovnim sistemom, lažnim diplomama i neakreditiranim fakultetima i univerzitetima koji ne zadovoljavaju ni minimalne standarde, svako društvo, pa i naše, sasvim sigurno ide u akademsku, kulturnu i ekonomsku regresiju. Zbog toga želim da čestitam pravosudnim i policijskim institucijama, posebno pripadnicima SIPA-e, na izvanrednoj i obećavajućoj akciji koju posljednjih dana provode u borbi protiv nelegalnih obrazovnih institucija, koje su dodijelile hiljade falsifikovanih diploma čime je, u dugoročnom smislu, izvršen razarajući udar na opstojnost i funkcionalnost ukupnog državnog sistema – poručio je Zvizdić.
On dodaje da ova akcija ne predstavlja samo borbu protiv organizovanog kriminala već da je ovo “borba za budućnost i viziju Bosne i Hercegovine kao društva znanja, u kojem će postojati vrijednosni kriteriji, i u kojem neće biti moguće da osobe sa ‘kupljenim’ i ‘falsifikovanim’ diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima”.

Ističe da je ovo istovremeno, aktivnost u kojoj moraju učestvovati sve institucije i svi segmenti društva koji Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti kao prosperitetnu državu jednakih šansi.

Zbog toga sve općinske, kantonalne, entitetske i državne institucije, koje to do sada nisu uradile, trebaju provesti postupak provjere diploma svojih uposlenih. Posebno bih preporučio svim parlamentarnim političkim strankama u BiH, da izvrše provjeru validnosti diploma i stepena obrazovanja za članove koje kandiduju i postavljaju na funkcije na bilo kojem nivou u BiH – rekao je Zvizdić.

Posebno ističe da nema progresa bez kvalitetnog i akreditiranog obrazovanja, kompatibilnog sa savremenim potrebama društva i privrede te da je to razvojni segment koji treba posebno cijeniti, institucionalno štititi i sistemski razvijati.

Najljepša manifestacija kojoj sam više puta prisustvovao u posljednjih desetak godina, koja čovjeka učini sretnim jer budi istinski optimizam, je promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu. Vidjeti se sa hiljadama studenata koji su svojim radom i trudom uspješno završili svoje studije; susresti se sa njihovim roditeljima i porodicama kojima je to jedan od najsretnijih dana, je neprocjenjivo – rekao je Zvizdić, piše Klix.
Zaključio je riječima da mladi ljudi, sa njihovim entuzijazmom i vještinama, bez obzira da li je riječ o SSS ili VSS, su najvažniji kapital Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo dozvoliti da im njihov izuzetan trud, hiljade sati učenja i stotine neprospavanih noći, predispitne treme i konačnu radost diplomiranja sa zasluženim očekivanjima u vezi sa profesionalnom budućnošću, nastave otimati osobe sa lažnim diplomama – kazao je Zvizdić.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31