Kako su se kupovale diplome Istaknuto

Autor  Nov 15, 2019

Održano je ročište za 10 uhapšenih u akciji "Pero" koja se provodi po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Sumnjiče se da su u sklopu Organizovane kriminalne grupe posljednjih godina izdavali diplome za obrazovanje mimo nastavnog procesa. Na ročištu je nadležno tužilaštvo iznosilo detalje iz istrage, te načine na koji su prikriveni istražioci došli do diploma. Zatraženo je da se za deset uhapšenih odredi jednomjesečni pritvor. Sudska odluka o tome mogla bi biti donesena do kraja dana, objavio je N1.

Više od dva sata tužioci Adnan Tulić i Merima Mešanović izlagali su Sudu u Bihaću saznanja iz istrage - o tome kako su polaznici Visoke međunarodne škole iz Cazina za kratko vrijeme uz novčanu naknadu dobijali diplome za određeni stepen obrazovanja

Prema navodima tužioca jedan prikriveni istražilac SIPA-e je kupio diplomu za nešto više od mjesec dana, dok je drugi za samo 8 dana završio školu, a u knjigama je prikazano da je pohađao od 20.10.2018. do 26.08.2019. godine. Sve su potpisivali - dekan Senad Haurdić, te bivši direktori Sulja Suljić i Asmir Nuhić, kao i supruga prvooptuženog Zuhre Hadžipašić.

Zanimljiv je detalj iz istrage da je Goran Lalović kontaktirao službenike SIPA-e - uhapšene u akciji "BLIC" koji se sumnjiče da su mu i odavali podatke iz istrage. Zadokumentovano je da je i prvooptuženi Admir Hadžipašić razgovarao sa visokopozicioniranim službenicima MUP-a USK.

Prema istrazi, jedna od zaposlenica koja je privođena, a potom puštena - priznala je krivicu. Ona je istražiocima rekla kako su Hadžipašić i Suljić od nje zahtijevali da spali dokaze i matične knjige, saopšteno je na ročištu. Potvrdila je da da su postojale dvostruke i trostruke evidencije matičnih knjiga. Zatražen je jednomjesečni pritvor za osumnjičene.

"Ono što je bitno reći je da smo mi u sudnici prezentirali jake, čvrste, argumente i dokaze i obzirom da smo provodili posebne istražne radnje, konspirativno tajno, u biti istraga tek počinje. Zato nam je jako bitno, a to smo i predložili, da se prema ovih deset osumnjičenih koji su sam vrh hijerharhije te organizirane kriminalne grupe, odredi pritvor, kako bismo u nastavku ove istrage pribavili niz drugih dokaza i detaljno dokumentovali višegodišnji kriminalni rad ove organizovane kriminalne grupe, kojom je rukovodio prvooptuženi Admir Hadžipašić", kazao je Adnan Tulić, postupajući tužilac.

Odbrana smatra da je Tužilaštvo iznosilo tendeciozno dokaze, te da nema osnova za određivanje pritvora.

"Moje lično mišljenje je da ne postoje razlozi, ovo je sve više onako paušalno, apstraktno, više za medije, nego za stvarnu sudsku praksu. Nažalost, ovo je odjeknulo u javnosti, već su maltene osumnjičeni proglašeni krivim, tako se stvara percepcija javnosti. Daleko je to i od početka suđenja", kazao je Jasmin Abdagić, advokat Admira Hadžipašića i Selvira Ćoralića.

"Što se tiče mojih branjenica mislim da ta kvalifikacija ne stoji. Sad, što se tiče ostalih osumnjičenih, vidjećemo tokom postupka, pa i tužilac ima vremena da mjennja kvalifikacije, još nije napisana optužnica", dodao je Nijaz Hadžalić, advokat Ismete Kovačević i Nermine Civić.

Podsjećamo, uhapšeni se sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa pronalazili lica kojima su bez toka nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Ova privatna školska ustanova dugo nije dobila dozvolu za rad, a kada je dobila od resornog ministarstva, ona je bila za određene studijske programe. Međutim i dalje su nastavili da izdaju diplome i iz onih oblasti za koje nisu imali dozvolu. Zanimljivo je da u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, Visoka međunarodna škola Cazin nije akreditovana. U inspektoratu USK, ali i u samom ministarstvu obrazovanja, zatražili smo informacije, da li je ova obrazovna ustanova kontrolisana i je li imala potrebne dozvole za rad. Rečeno nam je, odgovor ćemo dobiti naredne sedmice, objavio je N1.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31