Parlament odbio da raspravlja o Pazariću

Autor  Nov 20, 2019

Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić, javlja Radiosarajevo.ba

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je Sabina Ćudić.

A odbijena je i inicijativa da „se neodložno zaustavi zlostavljanje djece u Zavodu“, kao i da se izradi kodeks postupanja sa štićenicima, uvedu redovne nenajavljene inspekcije, izdvoje hitna interventna sredstva za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja.

Također Ćudić je preglagala da se imenuje i ljekarski tim koji će vršiti reviziju dijagnoza i praksu redovnih doktorskih pregleda, kao i da nadležno tužilaštvo ubrza istražne radnje. Između ostalog Ćudić je predlagala i da se hitno razriješe dužnosti članovi Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda.

Podsjećamo, Ćudić je danas prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

„Prilikom glasanja za ovu tačku SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, SBB je velikim dijelom bio za, jednako kao i SDP i Naša stranka“, kazala je Ćudić za Radiosarajevo.ba.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Dok traje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na svom Twitter profilu objavio je da je šokiran fotografijama koje je danas pokazala Ćudić.

"Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci ophoditi. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, je još gore", napisao je Field.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije, javila je Fena.

Taj zaključak predložio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je poslanica Naše stranke Sabina Čudić iznijela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su djeca štićenici Zavoda u Pazariću, koji pokazuju, kako je rekla, da se bolesna djeca vežu za radijatore ili da im se daju lijekovi nedozvoljeni za njihv uzrast.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31