Protest zbog mučenja djece u Zavodu u Pazariću Istaknuto

Autor  Nov 20, 2019

Nakon što je Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, prezentovala fotografije i detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, građani Sarajeva su organizovali protest ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji.

Građanka glavnog grada BiH Ines Tanović Sijerčić na svom Facebook profilu pozvala je građane da se u 14 sati okupe ispred Parlamenta kako bi poručili zastupnicima, koji nisu usvojili inicijativu Ćudić, da se srame.


Zaključak Sabine Ćudić bio je da se odmah prestane sa praksom vezivanja djece u Zavodu, no većinom glasova u Parlamentu FBiH inicijativa je odbijena.

"Na prošloj sjednici Predstavničkog doma, nakon dramatičnog nastupa direktora Zavoda, usvojili smo zaključak da se pod hitno istraži situacija cijela i svi navodi koji su se pojavili u javnom prostoru. Znači derogiramo ono što smo već usvojili", kazala je Alma Kratina, šef kluba DF-GS u Parlamentu koja je podržala zaključak Mirsada Zaimovića da se formira radno tijelo u roku od sedam dana kako bi se provjerili svi navodi o stanju u Zavodu Pazarić.

Nakon toga oglasilo se i Vijeće roditelja Kantona Sarajevo pozivajući odgovorne da "osiguraju slobodu svakog građanina i zabrani mučenje".

Britanski ambasador u BiH Matt Field na svom Twitteru napisao je kako je "šokiran slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci ophoditi.

Građani okupljeni ispred federalnog parlamenta negoduju zbog načina na koji se postupa sa djecom i štićenicima JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Atrakcija / N1

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31