Ogorčeni građani traže odgovornost i ostalih nadležnih organa Istaknuto

Autor  Nov 23, 2019

Mirnom šetnjom centrom Sarajeva, kojoj se odazvalo nešto više od stotinjak osoba, građani su i treći dan zaredom protestirali zbog stanja u Javnoj ustanovi Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić. Demonstranti su od Vječne vatre krenuli ka zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio jedan od demonstranata Rijad Arslanagić, koji je kazao da vjeruje kako Vlada FBiH znala šta se dešava u Zavodu, te da je današnje okupljanje organizirano kako bi se spriječilo dalje neprimjereno postupanje prema štićenicima, piše Faktor.ba

Demonstranti su na putu ka Parlamentu FBiH zastali kraj Predsjedništva BiH, a zatim su pred sjedištem entitetske zakonodavne vlasti izrazili nezadovoljstvo zbog odluke da se na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma ne raspravlja o stanju u Zavodu. Najavili su da će naredne sedmice biti održan radni sastanak roditelja djece koja su u Zavodu i drugih udruženja na kojem će biti usaglašene buduće aktivnosti i eventualno zakazani novi protesti.


Nakon što je zastupnica Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić (Naša stranka) u srijedu objavila fotografije na kojim se vide vezani štićenici Zavoda, uslijedili su protesti, najprije pred Parlamentom FBiH, a zatim u četvrtak i petak pred zgradom Vlade FBiH.

Pod pritiskom javnosti Vlada FBiH je u petak na redovnoj sjednici smijenila direktora, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću. Istovremeno, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je otvorilo predmet i formiralo tužilački tim koji radi na slučaju.

Nešto ranije Tužilaštvo je formiralo predmet nakon prijave smijenjenog direktora Redžepa Salića o navodnim finansijskim malverzacijama. Uprkos tome, ogorčeni građani traže odgovornost i ostalih nadležnih organa, te bolje uvjete za život štićenika u Pazariću i adekvatniju medicinsku skrb nad njima, piše Faktor.ba

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31