Seizmolog o zemljotresima u regionu Istaknuto

Autor  Nov 26, 2019

Seizmolog Ivan Brlek je dao komentar nakon serije razornih zemljotresa u Albaniji i pojasnio je šta se to dešavalo u toku noći.

– Noćas oko četiri sata na području grada Drača na jadranskoj obali desio se zemljotres prilično razorne snage magnitude 6,4 stepena po Rihteru koji je izazvao veliku materijalnu štetu i odnio ljudske žrtve. Nakon prvog jakog udara došlo je do novih desetak potresa magnitude veće od pet Rihtera koji su takođe jaki zemljotresi – rekao je Brlek za Avaz.

On je dodaoda je uobičajena pojava da se nakon jakog zemoljotresa na nekom području dešava tzv. slijeganje tla koje može trajati čak mjesecima što uzrokuje gotovo svakodnevno nove jake potrese.

Zemljotres čiji je epicentar bio kod Drača, snažno se osjetio i u BiH, ali prema Brlekovim riječima, ne postoji opasnost da bi potres ove jačine uskoro mogao pogoditi i BiH.

– Prema našim mjerenjima, zasad ne postoji velika vjerovatnoća pojave razornog zemljotresa na području BiH. Gotovo svakodnevno se javljaju manji zemljotresi čime se oslobađa ta seizmička energija, ne dolazi do nakupljanja i smanjuje se šansa za pojavu jakog potresa – istakao je Brlek.

Atrakcija