Serija zemljotresa u BiH Istaknuto

Autor  Nov 26, 2019

Zemljotres koji je u 10.19 sati potresao Bosnu i Hercegovinu, bio je s epicentrom na 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja.

Snaga zemljotresa je bila 5,2 stepeni po Richterovoj skali i minimalno 6 po Merkaliju, potvrdio je seizmolog Ivan Brlek za Radiosarajevo.ba.

Iza toga u 10.40 sati BiH je pogodio još jedan zemljotres. Bio je jačine 3.3 po Richteru, s epicentrom 14 kilometara od Nevesinja.

Prema prvim informacijama, u Nevesinju je bilo manje štete na građevinskim objektima. Oštećen je objekt opštine, tamošnja Gimnazija, kao i zgrada Muzičke škole.

Raspuštena je nastava u tamošnjim školama, javlja ATV-a.

Na školi u Berkovićima su popucali zidovi, i tome su također učenici poslati kućama.

Oštećen je i objekt opštine u Ljubinju.

U Stocu će najvjerovatnije biti prekinuta nastava, a nakon zemljotresa koji je, u 10.19, pogodio ovo područje, saznaje Radiosarajevo.ba.

Istu preventivnu mjeru su preduzeli i u Mostaru, te Nevesinju, izvještava Srpskainfo.

Navodi se da detaljnih podataka o materijalnoj šteti nema, ali da su prema saznanjima portala Srpskainfo sa starih kuća otpadali dimnjaci i dijelovi fasada. Hercegovci su, inače, na nogama još od sinoć, kada je zemljotres u Albaniji probudio većinu Trebinjaca.

“Živim na petom spratu. Kada se desio zemljotres, stvari su popadale, a namještaj se ljuljao. Vjerujte, nije bilo ni najmanje prijatno”, rekao je jedan Trebinjac.

Atrakcija