Sjednica GO SDP-a: Konačna odluka hoće li u Tuzli biti na vlasti

Autor  Mar 16, 2019

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjem zasjedanju koje je počelo u 10 sati trebalo bi donijeti konačnu odluku o učešću u vlasti i pregovorima sa Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu, piše Avaz.

Podsjetimo, iako je Glavni odbor u februaru donio odluku da SDP ostaje u Bh. bloku sa Demokratskom frontom i Našom strankom kao opozicija na federalnom i državnom nivou, u tuzlanskom ogranku SDP-a bili su protiv.

Također, na današnjoj sjednici trebala bi biti potvrđena jučerašnja dluka Predsjedništva SDP-a o isključenju Damira Nikšića iz članstva.

Inicijativa za njegovo isključenje pokrenuta je na sjednici stranačkog Predsjedništva u Tuzli početkom marta zbog Nikšićevih ispada na posljednjoj sjednici GO SDP-a kada je vrijeđao novinare i stranačke kolege iz Tuzle.

Isključenje iz SDP-a Damira Nikšića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, trebalo bi biti potvrđeno na današnjoj sjednici Glavnog odbora.

Posljednja sjednica Glavnog odbora SDP-a trajala je više sati i bila je burna.

Prema informacijama, tu sjednicu obilježile su žustre rasprave i nesuglasice, te odluka da se neće započinjati pregovori sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

Saša Magazinović

, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i predsjedavajući Kluba ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. novinarima je prije današnje sjednice rekao da će prva tema biti zahtjev iz TK da se drugačije formuliraju zaključci.

- Stav Predsjedništva je da se treba ostati pri stavu da se vlast ne pravi s nacionalističkim strankama, ali se daje podrška da se napravi vlast s građanskim strankama. Također, plan na osnovu kojeg SDP TK treba da pravi vlast bit će dostavljen svim zastupnicima u Skupštini TK - rekao je Magazinović.

Nermin Nikšić
, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da se ide na to da se vlast u Tuzli napravi sa DF-om, Našom strankom i SBB-om što je 19 glasova.

On je potvrdio da je Predsjedništvo usvojilo zaključak da se iz stranke isključi Damir Nikšić.

- Niko nema pravi vrijeđati niti nanositi štatu stranci - rekao je Nikšić.

Na pitanje je li bilo novih razgovora o formiranju vlasti u TK, s obzirom da je SBB ranije odustao, Nikšić je kazao da jeste i da su otklonjene smetnje te da postoji određena saglasnost da se vlast napravi i da je SBB poželjan partner.

O tome hoće li biti kraj Bh. bloka ukoliko DF postigne dogovor sa SDA, Nikšić je kazao da je to hipotetičko pitanje, i da Bh. blok još nije formaliziran, ali da postoje ideje da se on proširi.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30