Plan uzimanja JP iz ruku politike Istaknuto

Autor  Mar 16, 2019

Reformska agenda za BiH formalno je istekla prošle godine, a mnoge obećane promjene u ekonomskoj, socijalnoj i političkoj sferi nisu ugledale svjetlo dana.


Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark s članovima Kolegijuma Doma naroda BiH razgovao je nedavno o tome šta Brisel očekuje od Sarajeva, a mnogi su u tome vidjeli početak dogovora za neku novu reformsku agendu za BiH, piše portal Srpskainfo.com

Međutim, u Delegaciji EU u BiH nisu konkretno odgovorili na pitanje da li je Vigemark ponudio neki dokument Bakiru Izetbegoviću i Nikoli Špiriću. Portparolka Delegacije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović kaže da EU nastavlja da ističe da zemlji trebaju konkretne, opipljive reforme.

Nakon višemjesečnih razgovora s političkim strankama, obrazovnim sektorom, preduzetnicima i civilnim društvom u BiH, dodaje ona, imali su priliku da čuju šest stvari.

– Postoji hitna potreba da se poveća konkurentnost privatnog sektora, počevši od dugo iščekivanog smanjenja poreskog opterećenja na rad i smanjenja parafiskalnih naknada. Treba preduzeti hrabre korake za poboljšanje kvaliteta javnih usluga i reformisati neefikasni zdravstveni sistem u zemlji. Javna preduzeća trebaju biti depolitizirana bilo kroz poboljšano upravljanje, restrukturisanje ili pažljivu privatizaciju. Potreban je nastavak napora kako bi se poboljšalo poslovno okruženje u zemlji, koje je i dalje slabo i sprečava veće investicije i prenos znanja – kaže Milović-Halilovićeva.
Prema njenim riječima, BiH treba da bude efikasnija u borbi protiv široko rasprostranjene korupcije i iskoristiti prednosti tehnologija koje su sada lako dostupne. To uključuje digitalizaciju, automatizaciju i povećano korištenje elektronske uprave i elektronskih usluga.

– Naposljetku, i što je apsolutno ključno, potrebno je osmisliti specifične politike koje će pružiti više mogućnosti i nade ugroženim grupama, posebno mladima i ženama. Potreban je holistički pristup ovome, od boljeg obrazovanja i stručnog osposobljavanja do podrške kreativnim industrijama i startap kompanijama – kaže ona.

Mišljenje Evropske komisije


Jamila Milović-Halilović navodi da je EU i dalje spremna da podrži vlast BiH u svim reformama koje preduzmu kako bi poboljšali integraciju BiH u EU i modernizaciju zemlje.

– Predstojeće mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo će ponuditi sveobuhvatne smjernice za dubinske reforme koje treba bez odlaganja usvojiti i provesti, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava – zaključuje portparolka.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31