(Serijal 2) Pitanja za nadležne: Dok traje histerija oko važnosti vakcinisanja, ponovo nema citostatika !

Autor  Mar 19, 2019

Dok u medijima traje dramatična histerija u vezi važnosti vakcinacije protiv morbila, istovremeno se dešava apsurd: opet je nestalo citostatika, piše Atrakcija.net.

To je dramatično za onkološke pacijente kopji ne mogu bez terapije.

Zato je logično postaviti pitanje: Kako se troši novac u zdravstvu? Da li se nabavilo previše vakcina za morbile, pa je potrebna kampanja zastrašivanja da bi se potrošile zalihe. I je li zbog korupcije u naabavkama, novac koncetrisan na velike nabavke odredjenih skupina lijekova npr. vakcina, dok s druge strane ispaštaju onkološki pacijenti ili pacijenti iz nekih drugih skupina. Da li postoji favorizovanje nabavke velikih količina lijekova od strane lobističkih farmaceutskih krugova?

Ko i kako usmjerava novac u zdravstvu? Da li u medijima možemo očekivati kampanju koliko je opasno za onkološke pacijente da im nisu dostupnci citostatici. Ili u prevodu, da li se ciljno ubrzava smrt kako bi se rasteretili penzijski i zdravstveni fondovi? Zašto ne postaviti i takvo pitanje?!

Možda ova pitanja djeluju dramatično, ali su istovremeno i vrlo logična.

BHRT je danas objavio sljedeću vijest pa sami prosudite:

Onkolološkim pacijentima u Federaciji Bosne i Hercegovini nedostaje 16 lijekova za čiju je nabavku oboren tender, saopšteno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine

Predmetni postupak javne nabavke okončan je zaključenjem ugovora za 6 lijekova.

i
Trenutno je deficitarno 16 lijekova iz grupe citostatika.

Razlog je kašnjenje usvajanja budžeta Federacije i Finansijskog plana zavoda, zbog čega je zavod bio u potpunoj blokadi.

U toku je novi postupak javne nabavke za predmetne lijekove.


Autor: Atrakcija.net

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31