SDA: Dva nova ministarstva,a ne jedno Istaknuto

Autor  Apr 11, 2019

U toku sastanka delegacija SDA i SNSD-a, SDA nije predložila formiranje jednog, nego dva nova ministarstva, poljoprivrede i evropskih integracija, izjavio je za portal Faktor.ba zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

"Vijeće ministara je u početku imalo samo tri ministarstva, pa smo došli na sadašnjih devet. To znači da, ako postoji politička volja, mogu se lako usvojiti izmjene Zakona o Vijeću ministara, a potom dogovoriti i raspodjela tih ministarstava. Uostalom, prema Ustavu i pripadnicima ostalih bi trebalo pripasti jedno ministarstvo u Vijeću ministara", kazao je Osmanović.

Međutim, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac je kazao kako bi se uspostavom novih ministarstava prekršili Ustav i Zakon o Vijeću ministara BiH.

"Ne bi bio prekršen ni Ustav ni Zakon. Uostalom Ustav predviđa samo tri ministarstva, a sada ih imamo devet. Istovremeno, prije uspostave novih ministarstava morali bi izmijeniti Zakon o Vijeću ministara, tako da se ni u tom slučaju ne bi radilo ni o kakvom kršenju. I ranije smo imali ministarstvo za evropske integracije, a dosadašnja praksa je pokazala da nam je potrebno i ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou", dodao je Osmanović.

Košarac je najavio kako će SNSD u parlamentarnu proceduru uputiti 27 izmjena zakona, kojim bi se nadležnosti, koje su pripale državi BiH na osnovu odluka visokih predstavnika a potom su usvajene i u Parlamentu BiH, vratile na entitetski nivo.

"To će ostati samo u pokušaju", zaključio je Osmanović za portal Faktor.ba.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31