Dodik: Nova slika istine o Srebrenici Istaknuto

Autor  Apr 12, 2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

"Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumijeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese", rekao je Dodik novinarima, javlja Srna.

On je istakao da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH.

"Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata", istakao je Dodik.

On je rekao da osuđuje svaku vrstu zločina, ali i naglasio da su i neki ljudi koji nisu bili odgovorni osuđeni za dešavanja u Srebrenici pred međunarodnim i drugim sudovima.

"To su prije svega bili Srbi, a zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu u domašaju sudske pravde... Zato ovde ne možemo pričati ni o pravdi ni pomirenju", rekao je Dodik.

On je naveo da je i na ovom planu važno imati istorijsku verifikaciju i interpretaciju činjenica, iako se priče o Srebrenici u svijetu pokušavaju sačuvati donošenjem zakona o zabrani negiranja onoga o čemu se govori.

"Ova konferencija, koja se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, upravo to treba da razjasni", rekao je Dodik.

Počela konferencija o Srebrenici

Međunarodna naučna konferencija o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" počela je u Banjaluci gdje će danas i sutra okupiti eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, NJemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Skupu, koji se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rada.

Nakon konferencije planirano je štampanje zbornika radova od 800 stranica koji će obuhvatiti 48 referata 52 autora.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/, rekao je ranije da će tokom skupa posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.

Organizatori skupa su Organizacija straješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31