CIN: Kako se zapošljava u BiH: Svi ispunili uslove, ali je primljena “Šemsina kćerka” Istaknuto

Autor  Apr 13, 2019

Na konkurs za pravobranioca Općine Jablanica javilo se sedam kandidata i svi su formalno ispunili uvjete, ali su članovi komisije nakon subjektivnog ocjenjivanja njihovih sposobnosti i znanja za pravobranioca izabrali kćerku svoje kolegice, piše Centar za istraživačko novinarstvo BiH.

Mlada pravnica Jasmina Šehić je prošle godine izabrana za javnu pravobraniteljicu Općine Jablanica. Lokalni sud i ombudsmeni su utvrdili da konkurs nije bio regularan.

Tokom izbora pravobranioca nisu postojali kriteriji za ocjenjivanje kandidata pa komisija nije obrazlagala čime se vodila prilikom ocjenjivanja. Uz stepen obrazovanja i stručno iskustvo, komisija je bodovala i odgovore kandidata o ličnim podacima, kao i njihovo poznavanje oblasti pravobranilaštva. Šehić je za skoro svaki odgovor dobila najviše ocjene, piše Centar za istraživačko novinarstvo BiH.

„Meni lično i još nekim kandidatima davali su ocjene 4 na pitanje ime, prezime i datum rođenja i bračni status“, rekao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Sean Buturović, konjički pravnik i advokat.

Komisija za imenovanje, koju su činili uposlenici Općine Jablanica i kolege Jasminine majke Šemse Šehić, nije vodila zapisnik pa odgovori kandidata nisu ostali zabilježeni.


Nakon završetka konkursa četvero kandidata se žalilo na proceduru Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine (BiH) koja je preporučila da se konkurs poništi. Isto je presudio i Općinski sud u Konjicu, ali se još čeka drugostepena odluka Kantonalnog suda u Mostaru, piše Centar za istraživačko novinarstvo BiH.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30