Faktor.ba dobio nagradu za WEB ATRAKCIJU DANA Istaknuto

Autor  Apr 18, 2019

Faktor.ba dobio je nagradu "WEB ATRAKCIJA DANA" za tekst "Objavili plaće čistačica, ali ne Forte i Konakovića"

Tekst Faktora prenosimo u cijelini:


Objavili plaće čistačica, ali ne Forte i Konakovića

Autor: Nedim Pobrić (Faktor.ba)

U "ovim svečanim danima", u kojima je "najbolja Vlada u historiji" zadala fatalan udarac korupciji je moguće saznati plaću nekog vozača, vatrogasca, higijeničara ili automehaničara, ali nije moguće saznati plaću premijera, ministra, predsjedavajućeg Skupštine ili direktora nekog javnog preduzeća

Autor: Nedim Pobrić

"U ova četiri mjeseca je urađeno više u borbi protiv korupcije nego u BiH u proteklih 20 godina. Ovo su svečani dani za nas. Ovo je stavljanje interesa građana prije naših interesa. Ovo je najbolja Vlada u historiji, pokazali smo da se ne libimo donositi odluke koje su čak i štetne po nas", poručio je to danas u Sarajevu predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (Narod i pravda), nakon što je, skupa sa premijerom Edinom Fortom (Naša stranka), predstavio Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

Cilj Registra je, pojašnjavaju, veća transparentnost u javnim institucijama i sprečavanje korupcije. Projekat je realiziran uz svesrdnu pomoć Misije OSCE-a i ambasadora Brucea Burtona.

Snažan udarac korupciji u Kantonu Sarajevo, kojeg su danas svečano najavili Konaković i Forto, zadat je objavljivanjem imena i iznosa osnovnih plaća zaposlenika koji zahvaljujući rasponu svojih ovlasti imaju dovoljno prostora za koruptivne radnje, poput čistačice i domara iz osnovne škole, vozača u Radu ili automehaničara u GRAS-u. Njihova imena i iznos njihovih plaća sadržan je u Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, koji je dostupan javnosti putem stranice Anticorrupiks.com.

Atrakcija / Web atrakcija dana

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31