Oglasili se organizatori povorke ponosa u BiH

Autor  Apr 19, 2019

Organizacioni odbor povorke ponosa u BiH oglasio se saopštenjem u kojem ističu važnost razgovora o pravima LGBT osoba, ali naglašavaju da dijalog ne žele voditi sa onima koji promovišu mržnju i nasilje.

– Organizacioni odbor smatra izuzetno bitnim otvaranje javne rasprave o društvenom položaju i pravima LGBTIQ osoba i podržavamo medije u nastojanjima da se u javnosti otvori rasprava o ovim izuzetno bitnim društvenim pitanjima. Naglašavamo da su govor mržnje i pozivanje na nasilje regulisani važećim krivičnim zakonima naše države, ali i etičkim kodeksima i profesionalnim standardima u novinarstvu – kažu iz organizacije povorke ponosa, piše Klix.

Iz organizacije povorke se ističe da članovi i članice odbora neće učestvovati u javnoj raspravi sa osobama koje promovišu govor mržnje, profašističke stavove i pozivaju na nasilje nad bilo kojom marginalizovanom grupom u našem društvu.

– Smatramo da ovakvi stavovi ne mogu i ne smiju biti legitimirani u javnom i medijskom prostoru pod krinkom potrebe da se čuje i druga strana, već treba da budu procesuirani od strane nadležnih pravosudnih institucija. Članovi i članice Organizacionog odbora su odlučni u namjeri da se bore protiv navedenih pojava svim legitimnim sredstvima, te ističemo da je antifašizam jedna od osnovnih vrijednosti kojima se vodimo u našem radu. U svjetlu ovog stava je bitno naglasiti da ne postoji mogućnost da kao svoje legitimne ideološke protivnike doživljavamo osobe koje promovišu navedene stavove, da sjedimo i polemišemo sa njima – kaže se iz organizacionog odbora.
Ističe se da u civilizovanom i demokratskom društvu javna rasprava treba da bude utemeljena na argumentima, međusobnom uvažavanju ideoloških protivnika, kao i na principima nenasilne komunikacije.

– Posebno naše društvo treba da bude osjetljivo na pojave mržnje i fašizma u javnom prostoru nakon toliko patnje uzrokovane istim ili sličnim pojavama. Pozivamo medije da ne daju svoj medijski prostor mržnji i fašizmu, te ih podržavamo u nastojanjima da svojim radom doprinesu otvaranju javne rasprave o ovim pitanjima koja će rezultirati konstruktivnim društvenim dijalogom – zaključuje se.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31