RS-u "uručena" odluka o ukidanju “dana RS” Istaknuto

Autor  Apr 19, 2019

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi sa Zakonom o danu RS-a.

U dostavljenoj odluci Ustavnog suda BiH, navedeno je da se ukida član 2, stav 1, Zakona o danu RS-a koji glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana RS-a, 9. januar se utvrđuje kao dan Republike“, koji, prema Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, formalno, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u „Službenom glasniku BiH“.

Iz entitetskog parlamenta u saopćenju podsjećaju da je Narodna skupština RS-a, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ vlasti, donijela Zakon o danu RS-a, kojim je 9. januar potvrdila kao sekularni praznik.

-Ističemo da su svi praznici RS, uključujući i dan RS, zasnovani na demokratskoj volji građana, i da ni jedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Poštujući iskazanu demokratsku volju građana, naglašavamo da će RS i u buduće slaviti 9. januar kao dan RS, koji je zasnovan na osnovnim ljudskim pravima i slobodama građana da obilježavaju svoje značajne istorijske datume. RS je nastala 9. januara 1992. godine, prije početka građanskog rata u Bosni i Hercegovini, i to je neosporna istorijska i politička činjenica koja se ni jednom naknadnom odlukom bilo kod organa vlasti ne može mijenjati – saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao „danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao „dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. „dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30