Porodice poginulih i nestalih u Srebrenici: Ukinuti Sud BiH jer nagrađuje počinioce zločina nad Srbima

Autor  Maj 08, 2019

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice smatra da Sud BiH treba ukinuti jer amnestira i nagrađuje počinioce najsvirepijih ubistava srpskih civila, te da će ovakvim načinom suđenja Srbi biti osuđivani i za to što su ubijani.

Oni ocjenjuju kao skandaloznu prvostepenu presudu Suda BiH od 10 godina zatvora Elfeti Veseli za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice kod Zvornika, ali smatraju da presuda nije iznenađujuća imajući u vidu dosadašnju neobjektivnost i pristrasnost tog suda u suđenju za zločine nad Srbima u odnosu na suđenja optuženim Srbima, javlja Srna.

– Sud BiH, ovakav kakav je, treba odmah ukinuti, jer amnestira i nagrađuje počinioce najsvirepijih ubistava koja su činjena nad srpskim civilima, ženama i djecom. Pitamo članove sudskog vijeća da li ih je sramota ili uživaju u svojoj pristrasnosti, te da li su sigurni da su izrekli kaznu u skladu sa zakonom – navodi se u saopštenju ove organizacije.

U ovoj organizaciji smatraju da ovakve presude ne doprinose pomirenju i da im je cilj stvaranje pritiska i nastavak psihološkog rata protiv Srba.

– Pozivamo sve relevantne institucije da reaguju i da se ovaj sud ili ukine ili da se sva dosadašnja suđenja predaju entitetskim sudovima jer vidimo da će ovim načinom suđenja Srbi biti osuđivani za to što su ubijani. Takođe, tražimo da se sve sudije srpske nacionalnosti povuku iz suda BiH jer je on oruđje stranih ambasada protiv srpskog naroda – navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije ocjenjuju da za takav zločin prema djetetu, ženska osoba koja bi trebalo da ima bar malo majčinskog instinkta, treba da dobije maksimalnu moguću kaznu.

– Sljedeće što se može očekivati jeste da sudije Suda BiH predlože da se `zlatni ljiljan` dodijeli oslobođenom Sakibu Haliloviću za izuzetan doprinos ubijanju svega što je srpsko – navodi se u saopštenju porodica poginulih i nestalih.

Elfeta Veseli osuđena je danas u Sudu BiH u prvostepenom postupku na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Sakib Halilović oslobođen je optužbi da je posmatrao ubistvo dječaka i propustio da, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31